Átadták az idei műemlékvédelmi díjakat – Citromdíjat kapott a budaörsi repülőtér

A fertődi Esterházy-kastély egykori marionettszínházát, a szekszárdi megyeházát és a perőcsényi Tájházat tüntették ki ICOMOS díjjal az Ybl-bicentenárium keretében szervezett, április 18-i műemléki világnaphoz kapcsolódó ünnepség és konferencia keretében szerdán Budapesten.

 

Az Esterházy-kastély egykori marionettszínháza a sajátos értékű épület hasznosításának és helyreállításának elismeréseként, a szekszárdi megyeháza kiemelkedő és példamutató hasznosítása, helyreállítása és revitalizációja okán, a perőcsényi Tájház pedig kiemelkedő és példamutató helyreállításával érdemelte ki a Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsa és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának elismerését – közölte a Forster Központ az MTI-vel.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság másodszorra osztotta ki a Példaadó Műemlékgondozásért Díjat. Ebben az elismerésben részesült a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) Építészettörténeti és Műemléki Tanszéke felsőfokú műemlékvédelmi oktatási tevékenységéért, különös tekintettel a posztgraduális műemlékvédelmi szakmérnök képzésre, amely jelentős mértékben hozzájárult a magyar műemlékvédelem egységes szemléletű szakembergárdájának kialakulásához. A bizottság kitüntette a budapesti Deák téri Evangélikus Gimnáziumot is a műemléképület immár 150 éve tartó gondozásáért, értékeinek megőrzéséért.

A bizottság műemlékvédelmi citromdíjjal hívja fel a figyelmet a kiemelkedő értékű, 20. századi műemlékként nyilvántartott budaörsi repülőtér “felháborító elhanyagolásra”, a hasznosítás és helyreállítás hiányára. Emellett citromdíjat kapott és a “legeredményesebb műemlék-elhanyagolás” jelzővel illették a Budapest V. kerületében lévő Unger-házat is a karbantartás elmulasztása miatt. Elmarasztalták a győri Dunakapu téren megvalósult közösségi és rendezvénytér, valamint mélygarázs kialakítását a tér alatt fekvő, a győri bástyarendszerhez tartozó értékes és pótolhatatlan cölöpfalazat és a kapcsolódó leletek elbontása miatt.

A díjátadót követő Ybl Miklós-bicentenárium és az építészet éve alkalmából rendezett konferencián a kétszáz éve született építész munkásságáról emlékeztek meg az előadók.

A program zárásaként a FUGÁ-ban megnyitják az Örökség a Jövőnek – Jövő az örökségnek című vándorkiállítást. A 38 tablóból álló tárlat bemutatja az ország legjelentősebb, a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) által támogatott műemlékvédelmi és ásatási eseményeit. A kollégium a 20 éve működő NKA keretein belül nyolc éve jött létre, ebből az időszakból válogatták ki a kurátorok a legjelentősebb értékmentéseket úgy, hogy az ország teljes területét vették figyelembe és mutattak példát a legszélesebb műemléképületek fajtái között. A kiállítás célja, hogy felhívja a figyelmet a helyi értékek védelmében rejlő lehetőségekre, a kulturális örökségvédelem közösségépítő és tudatformáló szerepére. A tárlat április 27-ig tekinthető meg.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.