Vita a Transindexen az RMDSZ-Fidesz viszonyról

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Fidesz viszonyáról alakult ki élénk vita a kolozsvári Transindex portálon.

 

A Kelemen Hunor RMDSZ-elnök többségi tulajdonában lévő portálon Kelemen Attila Ármin kiadóigazgató – aki nem rokona az RMDSZ elnökének – közölt szerdán vitaindítót, amelynek már az első mondatában megállapította: “az RMDSZ olcsón árazza be magát”, ha nem gondolja újra a Fidesszel szembeni igényeit.

A cikkíró szerint az RMDSZ annyira közel került a Fideszhez, amennyire korábban soha egyetlen magyarországi párthoz nem közelített. Ennek okai között említette, hogy a szövetség hálás a Fidesznek, amiért európai parlamenti jelöltlistáján helyet biztosított Tőkés Lászlónak, akit – a szerző szerint – “maga a Fidesz küldött rá”. Azt is megállapítja ugyanakkor, hogy a Fidesz felé húzza a szövetséget az Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester és Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök által fémjelzett érdekcsoport, de Kelemen Hunor teljesítménykényszere is.

Kelemen Attila Ármin szerint ha az RMDSZ nem fogalmazza markánsan újra az Orbán-kormánnyal szembeni igényeit, a Fidesz “átszabja a romániai magyar társadalmat”. Szerinte nem lehet a romániai magyar választókat “átengedni egy szezonra” a Fideszhez, aztán visszahozni az RMDSZ-hez.
http://kelemen.transindex.ro/?cikk=1085

fidesz_rmdsz_cikk2

Parászka Boróka publicista – vitába szállva Kelemen Attila Árminnal – úgy vélekedett, hogy nem az Orbán-adminisztrációval szembeni igények újrafogalmazására van szükség. “Az Orbán-kormánytól egy dolgot lehet és kell elvárni: vonja le a következtetéseket, és az eddigi gyakorlattól eltérően maradjon távol Erdélytől, szüntesse be az elmúlt évek erózióit. Hagyja, és ha képes erre, támogassa az RMDSZ-t abban, hogy visszataláljon a saját közösségéhez” – fogalmazott a szerző. Ezt azért is fontosnak tartotta, mert “az RMDSZ szavazói rohamosan fogynak”.

Parászka Boróka a számadatokból arra következtetett, hogy “a magyar állampolgárságnak Magyarország határain kívül nincs keletje”, hiszen a teljes erdélyi magyar közösségnek csupán hét százaléka szavazott a magyarországi választásokon.
http://reply.transindex.ro/?cikk=380

Ilyés Szabolcs politológus, üzleti tanácsadó csütörtöki publicisztikájában megvédte az RMDSZ elnökének azt a döntését, hogy részt vett a Fidesz eredményváró rendezvényén.

“Kelemen Hunor hozott egy logikus döntést, rájött, hogy a Fidesz fog kormányozni, és bejelentkezett” – fogalmazott a cikkíró.

Szerinte ha az RMDSZ vállalhatónak találja “a plagizáló Victor Pontát és velejéig korrupt pártját”, akkor miért ne lenne vállalható Orbán Viktor is? “Kelemen Hunor részvétele a Fidesz kampány-ünneplésén egy politikai helyzetfelismerés egyszerű folyamodványa” – állapította meg Ilyés Szabolcs.
http://forrest.transindex.ro/?cikk=1086

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.