Álhírek, álújságírók nyomában a kínai médiafelügyelet

A központi állami média legbefolyásosabb képviselőit hívta beszélgetésre a Kínai Kommunista Párt (KKP) központi bizottságának illetékes szerve, arra sürgetve őket, hogy az álújságírók és álhírek ellen indított legújabb kampányban ők is nézzenek körül a saját házuk táján.

 

A kiemelt médiumok vezetőit arra figyelmeztették, hogy vessék ki rendszerükből a “fekete bárányokat”, tisztítsák meg munkatársi gárdájukat azoktól, akik hamis híreket gyártanak, vagy olyanokat, amelyekért fizettek.

A találkozón a központi pártlap, a Zsenmin Zsipao, a Hszinhua hírügynökség, a központi televízió (CCTV), az oktatási napilap és a pekingi központú nagyobb rádiók képviselői voltak ott.

A kínai médiafelügyelet a múlt héten hirdette meg legújabb összehangolt fellépését a törvénytelenségeket elkövető újságírók ellen, az online médiától a nyomtatotton át az elektronikusig. Keresik azokat, akik riportereknek adják ki magukat és azok körében is fellépnek, akik hivatásszerűen űzik a szakmát, de visszaélnek a státusukkal.

A közvélemény számára internetes csatornákat nyitottak és forródrótot hoztak létre, hogy a tudomására jutott szabálytalanságokat, visszaéléseket, vagy azok gyanúját bárki bejelenthesse.

Ezzel párhuzamosan kiadványok sorát terjesztik a médiaetika alapszabályaival, példaként ismertetve néhány törvénysértést.

Mint a közelmúltban kiderült, egyeseket a központi korrupcióellenes kampány arra sarkallt, hogy magukat tényfeltáró riporternek kiadva terepre menjenek, majd annak fejében, hogy a cikkek közlésétől elálljanak, pénzt kérjenek. A zsaroló újságírók mellett továbbra sem ritka jelenség, hogy a pozitív hangvételű beszámolókért kérnek pénzt. Olyanok is akadnak, akik panaszosokat csaptak be, azt mondták nekik, hogy ellenszolgáltatás fejében segítik ügyük megoldását.

A mostanihoz hasonló előző kampány során 136 olyan bűnüggyé vált esetet tártak fel a hatóságok, amelyek főszereplői álújságírók voltak. Összesen 1 millió 340 ezer illegális újságot, magazint is elkoboztak. Egyes kiadványok megtévesztő módon a “jogállamiság”, az “ellenőrzés”, az “igazgatás” és a “tiszta kormányzás” elnevezéseket is beillesztették a nevükbe, hivatalosnak feltüntetve magukat.

Néhány napja látott napvilágot a hír, hogy két ismert lapnál dolgozó “igazi” riporter ügyében indítottak eljárást zsarolás alapos gyanújával. A kormányzati médiafelügyelet pedig szerdán 14 olyan esetet ismertetett, amelyekben online orgánumok terjesztettek valótlan híreket, illetve “szélhámosságot” követtek el.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.