Tavaszköszöntő fesztivál volt a Csiki Pihenőkertben

(Budaörs, 2014. április 03. – Budaörsi Infó) Vasárnap gyönyörű napsütésben köszönthették a tavasz és az új szezon kezdetét az érdeklődők a Csiki Pihenőkert régészeti parkjában. Több éves hagyománya van már az ősi nomád szokások felidézésével tartott „Földanya Ünnepnek”, amely a mezőgazdasági év kezdetét jelző, a termékenységet elősegítő ünnep volt honfoglaló őseink korában.

A játszótéren és a sportpályákon való játék mellett kézműves foglalkozások (tavaszi díszek), jelmezek és fegyverek bemutatása, valamint a felújított veremházban a gyógynövényes sámánasszony várta a látogatókat. Az ünnep tiszteletére a veteményes kertekben már kidugták a fejüket az első palánták, a fák virágesőbe burkolóztak és a madarak is kórusban daloltak.

tavaszkoszonto3

A Szárnyaló Sólyom Hagyományőrző Íjász Kör tagjai a Kassai Lajos féle lovasíjász iskola formagyakorlatait mutatták be az érdeklődőknek, akik természetesen ki is próbálhatták ezt a nagyon szép sportágat. Akik a profikat látva kedvet kaptak az íjászathoz, azokat minden vasárnap 9.30-tól várják a szervezők, de a park is díjtalanul látogatható, hétfő kivételével minden nap 10-16 óráig.

A vendégek teli gyomráról a hagyományokhoz híven bográcsos főzőverseny és a kemencés lepénysütés gondoskodott, amiben a legkisebbek is részt vehettek. Az utolsó cseppig minden elfogyott a bográcsokból, így a szakácsok büszkén vehették át az elismerő okleveleket.

tavaszkoszonto5

 

Akik szeretik az ilyen hagyományőrző családi rendezvényeket, azokat szeretettel várják a Városi Régészeti Kiállítás munkatársai április 12-én, szombaton 10-órától egy római kori tavaszköszöntő mulatságra, a hagyományos FLORALIARA. (www.regeszetimuzeum.hu)

floralia

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.