A csehek többsége szerint korrupt a közigazgatás

Korrupt a csehországi közigazgatás, és a korrupciós mechanizmusba gyakorlatilag a közszféra minden szereplője – politikusok, köztisztviselők, hivatalnokok – valamilyen módon be van kapcsolódva – véli a csehek 75 százaléka egy országos felmérés szerint, amelynek eredményét szerdán közölte a közszolgálati Cseh Televízió.

 

A CVVM közvélemény-kutató intézet felméréséből kiderült, hogy a legkorruptabb közintézményeknek a csehek a politikai pártokat és a minisztériumokat tartják. Mindössze az emberek 20 százaléka vélekedik úgy, hogy a korrupció a közszereplők kevesebb mint felét érinti. Azt, hogy a közszféra lényegében korrupciómentesen működik, a megkérdezettek két százaléka állította.

A felmérés során a megkérdezettek egytől ötig terjedő skálán értékelték korrupció szempontjából az egyes intézményeket. Az egyes volt a legjobb, az ötös a legrosszabb  minősítés.

A legrosszabb minősítést, 4,26, a politikai pártok kapták, őket a minisztériumok követik 3,91-es átlaggal, míg a harmadik legkorruptabb intézménynek 3,75-ös átlaggal az építkezési hivatalokat jelölték meg a csehek. A negyedik helyen a regionális hivatalok, míg az ötödiken a rendőrség végzett.

Mindössze két intézmény kapott hármasnál jobb jegyet: a pénzintézetek 2,92-es átlaggal és az oktatásügy 2,58-as átlaggal. A harmadik legkevésbé korrupt intézménynek a megkérdezettek a hadsereget minősítették, de annak jegye is valamivel rosszabb hármasnál.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.