Április 1. – A száguldás mesterséges élményét kínálja a BMW

A száguldás mesterséges élményét kínálja lassú haladás idejére is a keddi brit sajtót elöntő hirdetési kampányában a német BMW autógyár – legalábbis azoknak a briteknek, akik elfelejtettek rápillantani a naptárra.

 

A féloldalas hirdetések szerint a BMW legújabb találmánya a Force Injection Booster – körülbelül: erőbefecskendező gyorsító -, amelynek segítségével a brit BMW-tulajdonosok akkor is az autópályák mámorát élvezhetik, ha éppen a gyereket viszik az iskolába a reggeli városi csúcsforgalomban.

A berendezés akkor lép működésbe, ha a kocsi óránkénti sebessége 20 mérföld – 32 kilométer – alá lassul. A szerkezet ebben az esetben a jármű motorjából mozgási energiát von ki, és ezt pozitív gyorsulási erővé alakítja át, amelyet a légkondicionáló fúvónyílásain keresztül zúdít közvetlenül a vezetőre és az utasokra. Mindeközben enyhe áramütések is csiklandozzák a gépkocsiban tartózkodók hátsó felét, és mindez együtt a száguldás mámorító érzésével tölti el az utazókat – áll a hirdetésekben.

A BMW a dátumról elfeledkező olvasóknak mindazonáltal több más segítséget is ad ahhoz, hogy rájöjjenek, mindezt nem kell teljesen komolyan venni. A hirdetésben a Force Injection Booster rövidítéseként a FIB-technológia megjelölés is szerepel (“fib” angolul: lódítás), azok pedig, akiknek érdeklődését felkeltette e technológia, a BMW innovációs részlegének igazgatójánál, Mika Notbetrü professzornál jelentkezhetnek (notbetrü az angol kiejtés alapján hozzávetőleg azt jelenti: “nem fogadnék arra, hogy mindez igaz”).

A BMW már korábbi április 1-jéken is kínált különleges, kizárólag erre a napra “kifejlesztett” modelleket. A cég egy évvel ezelőtt például arról tájékoztatta a brit újságolvasókat, hogy Vilmos herceg, a brit trón majdani várományosa és akkor még várandós hitvese, Katalin hercegnő első – nem sokkal később, tavaly nyáron megszületett – gyermekének érkezése alkalmából P.R.A.M. márkanéven vászontetős, két- vagy négykerék-meghajtású babakocsit hozott forgalomba korlátozott példányszámban a brit piacon.

A P.R.A.M. (“pram” angolul: babakocsi) rövidítés feloldása: Postnatal Royal Auto Mobile, vagyis szabad fordításban az újszülött világra jötte után használatos királyi önjáró. A hercegnői rózsaszín (Princess Pink) vagy királyi kék (Royal Blue) kivitelben kínált babajármű a tavalyi hirdetés szerint természetesen légkondicionált, és alapfelszereltségként kihúzható zászlórudakkal is ellátták.

A luxuskivitelű babakocsit N.A.P.P.I.E. rendszerű (“nappie” angolul: pelenka) motorral szerelte fel a gyártó. Ez nem más, mint a Nanny-Assisting Petrol-Powered Injection Engine, vagyis a dajkakímélő, benzinüzemű, üzemanyag-befecskendezéses motor.

Közlekedési témájú április 1-jei szenzációval lepte meg olvasóit a keddi The Guardian is. A vezető baloldali brit napilap “híre” szerint a függetlenségi népszavazásra készülő Skócia elszakadáspárti kormánya a referendum sikere esetén a függetlenség első napján bevezetné a jobboldali közlekedést, ezzel is hangsúlyozva, hogy a független Skócia nem Angliához, hanem Európához tartozik.

A szakértők már el is kezdték az egyelőre titkos tervek kidolgozását az átállásra. E tervek részeként az angol-skót közúti határátkelőknél spirális csomópontokat építenének ki, amelyek az Angliából Skóciába tartó autósokat az út baloldaláról a jobboldalra, az ellenkező irányba utazókat a jobboldalról a baloldalra terelik át, elkerülve a frontális karambolokat.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.