Vilmos herceg a családi gyűjtemény összes elefántcsont tárgyát megsemmisítené

Vilmos cambridge-i herceg az összes elefántcsont műtárgyat eltávolíttatná a Buckingham-palotából és meg is semmisíttetné azokat – olvasható a The Independent című brit napilap online kiadásában, környezetvédők szerint egy ilyen megmozdulás “rendkívül nagy jelentőséggel” bírna az elefántok orvvadászata ellen vívott harcban.

 

A 80 éves Jane Goodall világhírű brit főemlőskutató a The Independent on Sunday című lapnak nyilatkozva elmondta, hogy beszélt Vilmos herceggel, aki közölte vele, “bezúzva szeretné látni a Buckingham-palotában lévő összes elefántcsont tárgyat”. A herceg szóvivője sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta az állítólag elhangzott magánjellegű megjegyzést.

A brit királyi család grandiózus gyűjteményében mintegy 1200 olyan tárgy sorakozik, amely elefántcsontot tartalmaz, egyebek közt legyezők, miniatűrök és bútorok, köztük egy Indiából származó, 1851-ben készült elefántcsont trón, amely egykor Viktória királynő tulajdonát képezte.

Károly walesi herceg az elmúlt években állítólag londoni és highgrove-i rezidenciáján is eltetette szem elől az elefántcsontból készült tárgyakat. Szakértők szerint ezek megsemmisítése “erőteljes” üzenet lenne a világ számára és más országok vezetőit is hasonló lépésekre sarkallhatja.

Nem ez az első alkalom, hogy Vilmos herceg felszólalt az elefántok ügyében: múlt héten egy új, hét szervezetből álló koalíciót indított útjára United for Wildlife (Egyesülés a vadvilágért) néven, amelynek célja a vadon élő állatokkal folytatott feketepiaci kereskedelem megfékezése. “Azok az erők, amelyek jelenleg a világ legveszélyeztetettebb fajainak egy részét pusztítják, kifinomultak és erősek, de ezen a héten egy ugyanilyen erős szövetség megszületésének vagyunk a tanúi, amely azért jön létre, hogy harcba szálljon velük” – nyilatkozta korábban a herceg.

Vilmos pár nappal ezelőtt részt vett azon a nagyszabású londoni konferencián, amelyen 46 ország és 11 ENSZ-szervezet képviselői nyilatkozatot fogadtak el az évi 19 milliárd dolláros üzletet jelentő illegális vadkereskedelem megfékezéséről. Tavaly legalább 45 tonnányi elefántcsontot koboztak el a hatóságok világszerte, ami negyed évszázada a legnagyobb éves zsákmánynak számít.

Nem mindenki támogatja azonban az elefántcsont tárgyak megsemmisítését. Az elefántokért rajongó Brian Sewell műkritikus szerint a műtárgyak vagy kézműves alkotások elpusztítása nem jó válasz az orvvadászat problémájára. “El kell fogadnunk, hogy ezek a tárgyak léteznek. Az elefántcsont egykor értékes alapanyag volt, amellyel mesteremberek dolgoztak a reneszánszkorban. Nem látom az összefüggést az elefántok megmentésének ügye és az évszázadokkal ezelőtt készült műalkotások elpusztítása között” – húzta alá Sewell.

A múlt héten elfogadott nyilatkozat szerint az illegális vadkereskedelemre komoly bűncselekményként kell tekinteni, és a hozzá kapcsolódó korrupció, illetve szervezett bűnözés szálainak felgöngyölítését elsőbbséggel kell kezelni. A konferencián részt vevő országok továbbá ígéretet tettek a határokon átívelő együttműködés fejlesztésére, a törvények és irányelvek megerősítésére, illetve betartatására.

A nyilatkozat kitér a veszélyeztetett fajokból készült termékeket megsemmisítő kormányok támogatására, valamint az ilyeneket használók elutasítására. Az afrikai államok jelen lévő vezetői ígéretet tettek arra is, hogy legalább tíz évre moratóriumot rendelnek el az elefántcsont-kereskedelemre.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.