Karácsony első napján csaknem 140 esethez riasztották a tűzoltókat

December 25-én, szerdán 139 esetben riasztották a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) csütörtökön Facebook-oldalán.

 

Mint írták: karácsony első napján csaknem 2100 tűzoltó volt szolgálatban, melynek során 45 helyszínen kellett tüzet oltaniuk, 72 helyszínen pedig műszaki mentést végeztek. Téves riasztás 19, szándékosan megtévesztő hívás 2 esetben érkezett az ügyeletekre.

Az OKF közleménye szerint kifejezetten az ünnepekkel összefüggően, gyertyák és mécsesek használata közben egy tűz keletkezett: Miskolcon, a Városház téren a köztéri adventi koszorú kapott lángra, ám a tüzet a helyi hivatásos tűzoltók még idejekorán elfojtották. Ezzel már tizenkilencre nőtt az elmúlt napok hasonló tűzeseteinek száma. Jellemzőek voltak a kéménytüzek is: csak szerdán öt ilyen esethez riasztották a tűzoltókat az ország különböző pontjain. Több közúti baleset is történt, köztük halálos áldozattal járó is – tették hozzá.

Ezen felül nyolcszáz ember maradt ideiglenesen távhőszolgáltatás nélkül egy vezeték meghibásodása (kilyukadása) miatt szerda délelőtt Szombathelyen, az Oladi lakótelepen. A szolgáltató az elromlott vezetéket néhány óra alatt kijavította és helyreállt a szolgáltatás. Lakosságvédelmi intézkedésekre nem volt szükség, de a katasztrófavédelem folyamatos kapcsolatot tartott fent a szolgáltatóval és figyelemmel kísérte az események alakulását – olvasható az OKF közleményében.

 

 

Az elmúlt napokban csaknem háromezer emberen segítettek a mentők

 

December 24-én és karácsony első napján országszerte csaknem háromezer esetben nyújtottak sürgős segítséget a mentők – közölte Valics Dezső, az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese csütörtökön az MTI-vel.

Csak a fővárosban 970 esethez riasztották a mentőket az elmúlt két napban. Mint kifejtette, a leggyakoribb a szív- és érrendszeri betegséggel összefüggő rosszullét volt, de karambol, késelés és szén-monoxid-mérgezés is előfordult.

Kiemelte: karácsonykor sem pihennek a mentők, több mint ezer mentőápoló, mentőgépkocsi-vezető, mentőtiszt, mentőorvos és mentésirányító volt, illetve van szolgálatban az Országos Mentőszolgálat 231 mentőállomásán és 7 mentőhelikopteres bázisán.

 

 

 

Szén-monoxid-mérgezés a XII. kerületben, hárman kórházba kerültek

 

Három ember került kórházba szén-monoxid-mérgezés miatt csütörtökön Budapesten. A lakásban jelzett a szén-monoxid-érzékelő, így a nőnek és gyermekeinek sikerült még időben kimenekülniük – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Kisdi Máté tájékoztatása szerint a tűzoltókat a XII. kerületi Tündérkert lépcső egyik társasházához riasztották, ahol egy lakásban megszólalt a szén-monoxid-érzékelő, ennek köszönhetően az ott tartózkodó nőnek és két gyermekének sikerült még időben kimenekülnie.

A tűzoltók az egyik helyiségben magas szén-monoxid-koncentrációt mértek, ezért a hatlakásos társasház összes lakásából kikísérték az otthon lévőket az épület átvizsgálásának idejére. Tizenegy embernek kellett ideiglenesen elhagynia lakását – közölte a szóvivő.

Az orvos a két gyermek és az édesanya vérében szén-monoxidot mutatott ki, ezért a mentők megfigyelésre kórházba vitték őket. A lakásban egy gázcirkó üzemel, ennek működését a katasztrófavédelem és a gázművek vizsgálja – tette hozzá Kisdi Máté.

A szóvivő tájékoztatása szerint december 20. óta hét olyan esethez riasztották a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóságot, ahol a helyiségekben mérni lehetett szén-monoxid-koncentrációt. Ezek során tizenöt embert kellett kórházba vinni, legutóbb egy I. kerületi óvodából nyolc gyermeket.

Kisdi Máté felhívta a figyelmet, hogy a tüzelő-fűtő berendezéseket és a kéményeket rendszeresen ellenőriztetni kell szakemberrel. A kereskedelmi forgalomban kapható szén-monoxid-érzékelők jelzik a légtérbe került veszélyes mennyiségű szén-monoxid jelenlétét, ezért ezek felszerelésével tovább növelhető az otthonok biztonsága – hangsúlyozta.

 

 

Karácsony első napján csaknem kilencven embert fogtak el a rendőrök

Nyolcvankilenc embert fogtak el a rendőrök szerdán, karácsony első napján, közülük huszonkilencet bűncselekmény elkövetésén értek tetten – tájékoztatott az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata csütörtökön a rendőrségi honlapon.

Az elmúlt napon a rendőrség 23 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedett. Egy ember meghalt, heten súlyos, tizenöten könnyű sérülést szenvedtek – közölte az ORFK.

Tájékoztattak arról is, hogy 49 embert tiltott határátlépés, hármat közokirat-hamisítás miatt fogtak el.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.