A Kapuk szobor alkotói a budaörsiek véleményét várják

(Budaörs – 2013. december 18., Budaörsi Infó) Kisebbfajta internetes lázadás tanui lehettünk, mikor nyilvánosságra hoztuk a november 27-én tartott rendkívüli ülésen hozott képviselő-testületi döntést, hogy támogatják egy új köztéri szobor elkészítését és a Szabadság út – Károly király úti körforgalom közepére való felállítását. Amint nyilvánosságra került a REGIOART Dél-Buda Környéki Regionális Művészeti Egyesület ötletének látványterve, mint egy lavina, úgy zúdult a vélemények áradata a lakosság részéről a város és Wittinghoff Tamás polgármester felé. 

 

Szerkesztőségünket levélben megkeresték a REGIOART Dél-Buda Környéki Regionális Művészeti Egyesülettől Stremeny Géza elnök, Szarka Tamás a Művésztelep vezetője és Kelle Antal a nyertes pályázat tervezője, amiben azt kérik a budaörsiektől, hogy olvassák el a levelükben tisztázó álláspontjukat és a kapuk.budaors@gmail.com  e-mail címükre írják meg észrevételeiket, javaslataikat. Szerkesztőségünk javasolja az alkotóknak, hogy olvassák el ők is a több mint 400 megosztást kapott cikkünkhöz (http://www.budaorsiinfo.hu/blog/2013/11/27/ilyen-lesz-budaors-uj-kozteri-szobra/) érkezett olvasói hozzászólásokat. Íme a levelük:

 

„Tisztelt Szerkesztőség!

Fontosnak tartom, hogy a tisztánlátás érdekében tájékoztatásommal segítsem a véleményalkotást.

A REGIOART Művészeti Egyesület gondozásában X. Budaörsi Művésztelepre olyan neves művészekből álló társaságot hívtam meg (hét művészt) akiknek jól ismerem eddigi tevékenységét, tudom, hogy egymás munkáit tisztelik (akkor is, ha nagyon eltérő felfogású) a minőség igénye közös nevező és tudnak együttműködni. Ez utóbbi elég nagy kincs manapság. Sokan úgy tartják a művészek olyan autonóm alkotók, akiket nehéz közös produkcióra összehozni, én pedig pont ezt szeretném. Egyszer már sikerült egy általánosan elismert műben az IDŐOSZLOP-ban, ami a Városi Régészeti Múzeum udvarán áll (kérem, nézzék meg). Sajnos az elhelyezésben akkor rosszul döntöttem, nagyon el van rejtve.

Tehát a meghívást elfogadva, hozzáláttunk a tervező munkához, hogy egy köztéri művel ünnepeljük a Művésztelep tíz évét és köszönjük meg a közösség eddigi támogatását. Belső pályázatunkon annak az alapszerkezetnek a megtervezése szerepelt, ami kötődik a városhoz, szabadságot enged az eltérő felfogású alkotóknak, de mégis összefűzi őket. Kelle Antal Artformer terve mindennek eleget tett: Kötődik, reflektál a város mára emblematikussá vált épületére a Városházára, a hét kapu váz önálló alkotói teret biztosít, elrendezésük mégis egy kompozícióvá fűzi őket.

A konstrukció egy nyitott körívet ír le, elhelyezésére egy körforgalom a legideálisabb hely. Úgy ítéljük meg, hogy a Károly Király úti elég távol és közel van ahhoz, hogy a korábban írt asszociáció megszülessen a szemlélőben. Talán a mellékelt látványterven nem elég jól látható, de az áttört nyitott szerkezet nem akadályozza a közlekedést

Az interneten közölt képből a szerkezet a lényeg, a fekete elemek egy korai, vázlatos szemléltetést szolgáltak, azok helyét a művészek egyedi gonddal megtervezett és kivitelezett alkotásai foglalják majd el.

Szeretjük és igényeljük a növényzetet és szeretnénk beépíteni (szakember segítségével) munkánkba.

A tervezés ideje alatt a Nemzeti Kulturális Alap meghirdetett egy rövid határidejű pályázatot:

A VIZUÁLIS MŰVÉSZETEK KOLLÉGIUMA NYÍLT PÁLYÁZATI FELHÍVÁSA 

Téma/cél: olyan kortárs, esztétikailag és tartalmában igényes köztéri munkák (szobor, szoborcsoport, térinstalláció) létrehozása, melyek az adott település közterén a település kulturális jelenét erősítik. A pályázat témájában kötetlen, de nem célozza meg, és ennél fogva nem támogatja politikai jelentőségű személyiségek, szimbólumok ábrázolását. Előnyben részesülnek azok az alkotások, melyek a helyszínre vonatkozóan kultúrtörténeti eseményt, a település számára fontos személyiséget mutatnak be (például az irodalom, zene, tudomány, sport, néprajz stb. területéről), és a közélet kérdéseire is reflektálnak, ezzel a helyszín/település jelentőségét erősítik, a környezet egyhangúságán változtatnak, használatának komfortját építik, azt vizuálisan dinamizálják.”

Szerencsés együttállások. A pályázatban leírt célok és a művésztelep szándékai között, az elnyerhető támogatás pedig szinte fedezi a költségeket.

Örömmel értesültünk arról, hogy a pályázat szakértő bírálói, bizalmat szavaztak tervünknek, akkor is, ha az a részletekben további munkát igényel. A pályázaton elnyert támogatás: 4 550 000 forint jó alapot jelent a megvalósításhoz.

Természetesen a megvalósulás további fázisai között szerepel egy a Képzőművészeti Lektorátus Zsűrije általi jóváhagyás, köztéri alkotás lévén.

Elképzeléseinket ebben az állapotban, kibővítve egy kapuelemre készült tervvel, bemutattuk a Városházán rendezett kiállításunkon, amely több mint két hétig látogatható volt.

Örömmel fogadjuk az oldalt látogatók hozzászólásait és igyekszünk további információkkal segíteni tájékozottságukat.

 

Tisztelettel: Szarka Tamás

a Művésztelep vezetője”

 

(Budaörsi Infó)

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.