Tiltakozott a Zsidó Világkongresszus elnöke a Horthy-szobor miatt

Sajtóközleményben fejezte ki felháborodását a budapesti Horthy-szobor felavatása miatt hétfőn Ronald S. Lauder, a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke.

 

 

A szervezet honlapján megjelent közleményben Lauder azt írta, hogy Horthy Miklós Adolf Hitler szoros szövetségese volt és hogy kormányzása alatt több mint félmillió zsidót deportáltak haláltáborokba.

 

“Történelmi paródia nyilvános elismerésben részesíteni egy olyan embert, aki 1938-ban bevezette a zsidóellenes törvényeket, aki Adolf Hitler oldalán állt a második világháború előtt és alatt, és aki nem akadályozta meg a magyar zsidóság legyilkolását” – hangoztatta a WJC elnöke.

 

Hozzátette: “a Jobbik ismét megmutatta igazi valódi arcát: ez egy antiszemita, fanatikus és antidemokrata párt. Ideje, hogy Magyarország határozottan fellépjen a párt ellen és megakadályozza, hogy szobrokat állítsanak annak, aki társa volt minden idők legelvetemültebb tömeggyilkosának.”

 

Ronald S. Lauder ugyanakkor elismerését fejezte ki azoknak, akik tiltakoztak a szobor leleplezése ellen. Kifogásolta viszont, hogy a főbb pártok közül nem mindegyik támogatta a tiltakozást. A WJC vezetője szerint “úgy tűnik, hogy egyes magyar politikusok aggódnak hazájuk nemzetközi hírneve miatt, de tagadják hogy létezik egy olyan probléma országukban, amelyet sürgősen kezelni kell, ez pedig a szélsőjobb által terjesztett növekvő antiszemitizmus és rasszizmus”.

 

Lauder szerint az antiszemitizmus valós jelenség Magyarországon. Említést tett arról, hogy egy nemrégiben elvégzett felmérés szerint a magyar zsidók 91 százaléka úgy érzi, hogy ez felerősödött az elmúlt öt évben. Figyelmeztetett, hogy a Jobbik nem marginális jelenség és szintén felmérésre hivatkozva felhívta a figyelmet, hogy a 30 év alatti szavazók csaknem egyharmada rokonszenvezik ezzel a párttal. A WJC elnöke ezért megfelelő fellépést sürgetett azok ellen, akik a rasszizmust és az antiszemitizmust propagálják.

 

Hangsúlyozta, hogy a WJC üdvözli a magyar kormánynak az antiszemitizmus elleni harccal kapcsolatos nyilatkozatait. Rámutatott ugyanakkor, hogy “a szavak önmagukban nem elegendők”.

 

“Noha a Jobbik szabad választásokon nyert parlamenti képviseletet, nyilvánvaló, hogy ez a párt aktív a demokrácia aláásásában. A magyar kormánynak meg kellene vizsgálnia, hogy a Jobbik mely cselekedetei irányulnak az európai normák és a magyar törvények ellen és ennek megfelelően kellene eljárnia” – írta közleményében a Zsidó Világkongresszus elnöke.
http://www.worldjewishcongress.org/en/news/14100/wjc_head_jobbik_extremists_showed_their_true_colors_by_glorifying_hitler_ally_horthy_

 

 

Megdöbbenését fejezte ki a Mazsihisz

Megdöbbenését fejezte ki a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) amiatt, hogy vasárnap “Budapest szívében”, a Szabadság téri református templomban Horthy-szobrot avattak.

 

A legnagyobb magyarországi zsidó érdek-képviseleti szervezet hétfőn az MTI-nek küldött közleményében ugyanakkor üdvözölte a szoboravatás elfogadhatatlanságát hangsúlyozó civil kezdeményezést.

 

A Mazsihisz szerint a vasárnapi Horthy-ellenes demonstráción többségben voltak a jóérzésű állampolgárok.

 

Közölték, bíznak abban, hogy “a társadalmi összefogás, a személyes részvétel, illetve a demokratikus politikai pártok határozott megnyilvánulása együttesen meg fogja fékezni a kirekesztő eszméket”.

 

Azt is írták, hogy a Mazsihisz a vallási tolerancia érdekében, a kisebbségek kirekesztésének megakadályozásában minden hasonló gondolkodású szervezet partnere kíván lenni, így segítségét felajánlja a Magyarországi Református Egyháznak is.

 

A Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke hétfőn az egyház hivatalos honlapján nyilatkozatot tett közzé, amelyben azt írta, fegyelmi vizsgálatot kezdeményez a Szabadság téri református templomban vasárnap történtek miatt.

 

Szabó István püspök azt is jelezte, hogy a vizsgálat lefolytatásáig csak megütközését tudja kifejezni, “hogy egyházunk közfelfogását és korábbi megnyilatkozásait semmibe véve, a keresztyéni közösséget lejáratva a Szabadság téri református templomban provokatív politikai akciót szerveztek”.

 

A vasárnapi szoboravatás előtti istentiszteleten ifj. Hegedűs Loránt lelkész hirdetett igét. Hétfőn a lelkész tudatta: feljelentést tesz azok ellen, akik a vasárnap megzavarták a templom alapkőletételének 75. évfordulóján tartott ünnepi hálaadó istentiszteletet.  Közleményében arra kérte a magyar református egyház vezetését, határozott állásfoglalásával védje meg a nemtelen támadásoktól a templomot és a gyülekezetet.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.