XVI. Benedeket és Bergoglio bíborost is lehallgatták

A volt egyházfőt és az utódját, Ferenc pápát megválasztó konklávé bíborosait is lehallgatta az amerikai titkosszolgálat – értesült erről a Panorama olasz politikai napilap.

 

 

Az Olaszországban 2012 decembere és 2013 januárja között lehallgatott több mint 46 millió telefonhívás között voltak azok is, amelyek a Vatikánból indultak vagy oda érkeztek. Az amerikai Nemzetbiztonsági Hivatal (NSA) figyelte a Rómában levő pápai intézményekben megforduló bíborosokat is a Panorama tudomása szerint.

A csütörtökön megjelenő hetilap az online oldalán (panoráma.it) közölt előzetest az általa szerzett információkból. Ezek szerint lehallgatták a 2005-ben pápává választott és 2013 februárjában lemondott XVI. Benedeket és a Vatikán más vezetőit is, közöttük Ernst von Freyberget, az IOR vatikáni bank februárban kinevezett elnökét. A vatikáni hívásokat az NSA négy kategóriába (vezetői szándék, külpolitika, pénzügy, emberi jogok) osztályozta. A lehallgatási központ állítólag az Egyesült Államok római nagykövetségén volt.

A Panorama úgy tudja, az NSA 2005-től lehallgatta Jorge Mario Bergogliót, Buenos Aires érsekét, aki az abban az évben tartott pápaválasztó konklávén Joseph Ratzinger után a második legtöbb szavazatot kapott pápajelölt volt. Bergogliót állítólag akkor is lehallgatták, amikor az idén márciusban tartott konklávéra Rómába érkezett és az egyik egyházi vendégházban szállt meg, mielőtt a pápaválasztásra beköltözött volna a vatikáni Szent Márta-házba. A konklávé alatt a Vatikán területét telefonon és interneten is elzárták a külvilágtól, legalábbis ott, ahol a pápaválasztó bíborosok tartózkodtak.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő mindezt úgy kommentálta, hogy a Vatikán nem értesült a lehallgatásról, és az ügy a Vatikánban “nem kelt aggodalmat”.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.