Budaörsi gimnazista képviselte Magyarországot Brüsszelben (videó)

(Budaörs – 2013. október 29., Budaörsi Infó) Laczik Tamás az Illyés Gyula Gimnázium diákja nemrégiben tért haza Brüsszelből, ahol egy európai ifjújsági konferencián vett részt, amelynek célja az volt, hogy fiatalok bevonásával megvitassák az internetes tartalmakkal és az információbiztonsággal kapcsolatos problémákat. A napokban szerkesztőségünk vendége volt Tamás, és megosztotta velünk tapasztalatait és elképzeléseit a témával kapcsolatban.

 

 

internet2A négy napos brüsszeli konferencián 28 ország diákjai vettek részt. Az Internet jövője, az internetes biztonság volt a két téma ami megvitatásra került.  Ami nehezítette a tárgyalást, bár ez Tamás számára nem okozott problémát, hogy a konferencia teljes időtartama alatt csak angolul tudtak beszélni egymással.

Tamásnak konkrét véleménye van mindenről. Nem az a sarokban meghúzódó tipusú diák. Bátran kiáll az igazáért, és elmondása szerint „bármiről tud bármennyit beszélni.”

Talán a jövő egyik leendő nagy politikusát tisztelhetjük benne?

Cikkünkből ez is kiderül. Azonban először azt tudhattuk meg tőle, hogy ő milyen próblémákat vél felfedezni az Internettel kapcsolatban.

 

„Ebben a témában a legfontosabb dolog, amit sokan alul becsülnek, az  az oktatás. Nem csak Magyarországon, hanem más országban is az Internetet valami új és misztikus dologként kezelik. Nem is fektetnek rá igazán nagy hangsúlyt az oktatásban. Ez a probléma egyik forrása.

A másik, pedig a gyerekek nevelése. Sok szülő magára hagyja a gyerekét, és nem beszél vele erről a témáról. Szerintem ezt az aspektusát kellene a leginkább fejleszteni.

Általánosan nagyobb hangsúlyt kellene fektetni rá,  a szülőknek és a tanároknak is.”

 

Sokáig vitatkozatnánk arról, hogy az Internet jót vagy rosszat hozott inkább az emberiség számára. A hétköznapjainkat, munkánkat és magánéletünket is jelentősen megváltoztatta. Több kutatás törekszik megfejteni, hogy milyen hatással van személyiségünkre, társas kapcsolatainkra ez a kitágult világ. Természetesen minden helyen konklúzióként azt olvashatjuk, hogy internet hasznos csak megfelelően kell használni.

laczik_tamas“A legnagyobb hátránya, az hogy sokszor sok ember függővé válik. Rengeteg olyan embert ismerek, sőt lehet, hogy én is olyan vagyok bizonyos mértékig,  aki manapság már nem is tudja elképzelni az életet Internet nélkül. Pedig nem volt még olyan régen, hogy nem is létezett. Viszont ma már annyira elterjedt, hogy jelen van a különböző eszközeinket, mobilunkon, számítógépünkön, bárhol. Tényleg a mindennapjaink részévé vált. Szerintem, ez lehet az egyik legnagyobb hátulütője, hogyha egyszer el vagyunk tőle vágva, akkor nehezebb lesz az életünk.

A hátránya mellett természetesen előnye is van bőven. Az Internet, egy olyan terület ahol bárki szabadon véleményt fogalmazhat. Ellentétben a hagyományos médiával, ahol nincsen szabad véleménynyilvánítás. Van egy-egy kialakított vélemény az adott médiumoknál, de az interneten ez teljesen más, mert itt mindenki kifejezheti a saját véleményét, az már más kérdés, hogy ez másokat érdekel-e. Szerintem ez egy nagyon nagy előnye. Ami még fontos, hogy az emberiség tudásának nagy része hozzáférhető az Interneten.

Viszont, ha valamit olvasunk az Interneten, akkor célszerű annak utánajárni. Sajnos, sokszor előfordult, hogy téves információkat is átvesznek egymástól a különböző lapok!

Szerintem nagyon oda kell figyelni arra, hogy az Interneten belül mit csinálunk. El kell döntenünk, hogy mi a hasznos, és haszontalan időtöltés. Nem arról van szó hogy egész nap lexikonokat kellene olvasni.” – mondta Laczik Tamás.

internetTeszteltük Tamást interjú készítés közben, és valóban, minden kérdésre tudott válaszolni, és bármiről képes beszélni.

Bár azzal máris veszített néhány pontot az esetleges politikusi pályára lépés mezőnyében, hogy valóban úgy lett, mint ahogyan mondta…

Reméljük, hogy jól tudja majd kamatoztatni a külföldön látottakat, és hogy hamarosan ismét beszámolhatunk valami újdonságról vele kapcsolatban.

A beszélgetésünk végére az is kiderült, hogy Tamás egyenlőre meghagyja másnak a politikusi pulpitust. A továbbtanulással kapcsolatban is konkrét elképzelései vannak. Az informatika területén szeretne tevékenykedni.

Nem tudhatjuk, de lehet nemsokára az ő nevéhez fűződik majd egy biztonságosabb internetes rendszer kiépítése…

Sok sikert hozzá!

 

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.