Orbán Viktor a Fidesz-kongresszuson: 2014 a rezsiharc éve lesz

2014 a rezsiharc éve lesz, a küzdelem terepe pedig a választás – mondta Orbán Viktor a Fidesz XXV., tisztújító kongresszusán szombaton Budapesten, a Millenáris Parkban, ahol a pártelnök-miniszterelnök a jövő évi választás előtti munka elvégzésére is buzdította a résztvevőket.

 

 

 

A kongresszuson Orbán Viktort az 1241 szavazatból 1240-nel választották újra a Fidesz elnökének. Orbán 2003 óta pártelnök, azt megelőzően 1993 és 2000 között is ő állt a Fidesz élén.

A küldöttek megválasztották a Fidesz négy alelnökét is: újra bizalmat szavaztak Kósa Lajosnak (1236 szavazat), Pelczné Gáll Ildikónak (1160 szavazat) és Pokorni Zoltánnak (1082 szavazat), a leköszönő Varga Mihály helyett pedig Lázár Jánost (1005 szavazat) választották meg negyedik alelnöknek.

Az eredmények kihirdetése után Orbán Viktor lépett színpadra, aki beszédében hosszan szólt a rezsicsökkentésről, megismételve: kormánya nem tűri el tovább a magánmonopóliumokat, az erőfölénnyel való visszaélést. Az árcsökkentési program őszi folytatásáról azt mondta: “eddig sem voltunk az unió kedvencei, a nagy nemzetközi monopóliumok liblingjei sem mi voltunk, az újabb rezsicsökkentéssel viszont végképp kihúztuk a gyufát”. Ezért szerinte mindenki fel fog vonulni Magyarországgal szemben, “bülbülszavú bankárok, mohó multinacionális cégek, az őket kiszolgáló brüsszeli bürokraták és az ő hazai apródjaik”.

Mindent be fognak vetni, hiszen ezermilliárdokról, óriásberuházásokról, korábban garantált profitról van szó, ami az ő szemükben már “nem egy renitens közép-európai ország kellemetlen, de azért eredeti csínytevése”, “ez már magasabb súlycsoport, ez itt már a nehézfiúk klubja”, így bármire készek, hogy visszacsinálják a rezsicsökkentést, visszaszerezzék az azzal eddig elveszített pénzt, és hogy megakadályozzák a program folytatását – mondta az újraválasztott pártelnök.

Ráadásul már most, a választás előtt hét hónappal azt hallani – folytatta -, az ellenzék a bankoknak és a multiknak ajánl szövetséget a magyarokkal szemben, hiszen már most bejelentettek egy 532 milliárd forintos megszorítást. Szerinte a jövő évi voksolást az ellenzék arra akarja majd felhasználni, hogy eltörölje a bank- és a különadókat, a rezsicsökkentést, a családi adókedvezményt, és újra szabad kezet adjon a bankoknak, a spekulánsoknak és a multiknak a szabad rabláshoz.

A kormányfő arra kérte a résztvevőket, soha ne feledjék el, Magyarországot “a volt kommunisták adták a spekulánsok, a bankok és a multik kezére”. “A pufajkát öltönyre cserélték, de az alatta való mentalitás ugyanaz. Vannak, akik azt mondják, hogy a kommunistázás ma már üres beszéd, a kommunisták már kikoptak, a mai MSZP-sek pedig már fiatalabbak, mint mi vagyunk. Meglehet. De én azt gondolom, hogy ahol dinoszauruszok vannak, ott vannak bébiszauruszok is” – mondta, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a jelenlegi kormánytöbbség sem megy felkészületlenül a küzdelembe, a kabinet egységes, a parlamenti kétharmad sértetlen, Magyarország ma már elég erős ahhoz, hogy a győzelem esélyével bocsátkozzon a küzdelembe.

Az ország nem hagyja magát, “nem vagyunk és nem leszünk Európa szolgái” – szögezte le, hozzátéve: “nem vagyunk és nem leszünk sem a bankok, sem a nagyvállalatok szolgái, mi, magyarok a magunk urai vagyunk, és nem akarjuk, hogy mások mondják meg nekünk, miként seperjünk a saját házunk táján”.

Egyértelművé tette: meg fogják védeni Magyarország gazdasági függetlenségét és a rezsicsökkentést is. Megerősítette: 2014 a rezsiharc éve lesz, a harc terepe pedig a választás.

Orbán Viktor egykori kampányszámukra, a Roxette Listen To Your Heart című dalára utalva – amely többször elhangzott a kongresszuson – úgy fogalmazott: ez a dal arra szólított fel 1990-ben, “ne hagyjuk, hogy mások diktáljanak nekünk”. “Mára felnőttünk, benőtt a fejünk lágya, ma már a hajnalok nem egy bezárt diákklub vagy kocsma lépcsőjén találnak minket az élet nagy kérdéseiről vitatkozva” – fogalmazott, hangsúlyozva ugyanakkor, van, ami nem változott: “mi a mai napig a szívünkre hallgatunk”. Ez adott erőt 2006-ban is – folytatta -, amikor “nem hagytuk, hogy a hazugság erőt vegyen rajtunk. Még akkor sem, ha öntötték ránk reggel, éjjel meg este. (…) Azóta is egy ország várja lélegzetvisszafojtva a választ: vajon mit csinálhatott délután?”

Felidézte, hogy 2010-ben, amikor elvállalta a miniszterelnökséget, nem tolongtak a jelentkezők: egyikük már “a ciklus közben nyúlcipőt kötött”, és lasszóval kellett keresni “bátor utódját”. A hosszúra nyúlt “casting” győztese gyorsan az emberek “nyakába sózott” egy újabb megszorító csomagot, végül ő is angolosan távozott a ciklus végén. Szavai szerint a baloldali kapitányok itt hagyták a zátonyra futtatott hajót, és egy luxusjachtról, biztonságos távolságból nézték annak süllyedését.

Mostanra azonban megint vonzó a kormánykerék, mert a hajó, Magyarország újra működik: erősebb, mint volt, és jobban teljesít, mint korábban, az ország sok fontos csatát megnyer – közölte.

Végül a jövő évi választás előtti munka elvégzésére buzdította a kongresszus résztvevőit.

Az új választási rendszerben minden voksra szükség van, az összes begyűjthető szavazatot be is kell gyűjteni – mondta a kormányfő, felhívva a figyelmet, hogy ehhez mindenkinek minden munkát el kell végeznie a maga területén, nem lehet kiengedni, nem lehet lazítani, lustálkodni. “Győzni fogunk, de csak úgy (…), ha fel tudunk nőni a feladathoz” – hangsúlyozta.

Szavait azzal zárta, hogy Magyarországnak már csak egy csatát, a gazdasági függetlenség csatáját kell megnyernie. “Aki nem végzi el tisztességesen a munkát, nem ad bele mindent, és nem teszi meg azt, amit a helyzet megkövetel, az jön nekem 25 évvel” – mondta Orbán Viktor a politikában eltöltött éveire utalva, beszédét pedig a szokásos fordulattal zárta: “Hajrá, Magyarország, hajrá, magyarok!”

 

 

 

A kormányzati politikát ismertették miniszterek

 

Balog Zoltán a kormány humánpolitikájáról, Hende Csaba a honvédelmi változásokról, Fazekas Sándor pedig a föld védelméről beszélt a Fidesz budapesti, XXV. kongresszusán szombaton.

Az emberi erőforrások minisztere beszédében azt hangsúlyozta: a szociális és a gazdasági intézkedések egy tőről fakadnak, s az elmúlt három év legnagyobb eredményének tartja, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) feloldott olyan ellentéteket, amelyekkel korábban sokan megpróbáltak egymás ellen kijátszani területeket. A tárcavezető szavai szerint a gazdasági fogalmakból értő magyaroknak is el kell jutni a szívéig, hogy ne csak élvezzék a különböző intézkedések hatását, hanem megértsék azok üzenetét, eljusson a szívükig is.

Balog Zoltán áttekintette az oktatási változásokat, köztük a mindennapos testnevelést, kötelező a hit- és erkölcstant, valamint a hallgatói szerződéseket. Kijelentette: 2014. január 1-jétől nem lesz Magyarországon olyan nulla és 12 éves kor közötti gyermek, aki nevelőintézetbe kerül, mert a családja alkalmatlan a nevelésére. Mindenkit családhoz fognak juttatni, s 2017-ben kimenő rendszerben elérik ezt a célt – tette hozzá.

Utalt arra is, hogy minden eddiginél több pénzt fordított a kormány a kulturális beruházásokra, és jövőre még nagyobb összeget kap a terület.

Hende Csaba honvédelmi miniszter a tanácskozáson arról számolt be: a tárcánál “volt mit takarítani” a kormányváltás után, több mint 100 bűncselekmény miatt tettek feljelentést. Vadai Ágnes volt államtitkár honlapjának ügyére utalva azt mondta, még most is “dőlnek ki csontvázak a szekrényből”.

A miniszter a kiképzés megújítását, az első katonai középiskola elindítását és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem megalapítását sorolta a legfontosabb újítások közé. Kiemelte az önkéntes tartalékos rendszer újraszervezését is, megjegyezve, hogy több mint 1400 érintett jól teljesített az idei rekordméretű dunai árvíznél, ahol a szervek precíz összhangban dolgoztak több tízezer önkéntessel.

Hende Csaba ismertette azt is, hogy rövidesen hazatérnek Afganisztánból az utolsó magyar katonák, akik a kabuli repülőtér védelmén dolgoztak.

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a földmoratórium meghosszabbítását és zsebszerződések elleni lépéseket ismertette. Az új földtörvény kapcsán azt mondta: visszaverték a támadásokat és megvédték a helyben lakó magyar gazdákat a kül- és belföldi spekulánsoktól. Azt mondta: a jogszabály “atombiztos” védelmet nyújt a hazai, helyben élő gazdáknak.

A tárcavezető kitért arra, hogy folytatják a föld védelme érdekében megkezdett törvényhozást. Mint fogalmazott, a haza föld nélkül nem létezhet.

 

 

 

Varga Mihály elköszönt az alelnökségtől

 

Elköszönt a Fidesz-alelnökségtől Varga Mihály a kormánypárt XXV. kongresszusán szombaton.

A nemzetgazdasági miniszter megköszönte a küldötteknek az eddigi bizalmat, támogatást, és azt ígérte: továbbra is azon lesz, hogy közös erővel hozzák ki a legjobb teljesítményt Magyarországból.

A Fidesz a hűség pártja, hűség egymásért és Magyarországért – fogalmazott, és a párt 25 éves történetét a jó szándékú és tettre kész emberek egymásra találásának nevezte.

Varga Mihály kiemelte: a magyarok összefogását vezetni csak a Fidesz képes, és rajtuk múlik, hogy Magyarország milyen teljesítményt nyújt az elkövetkező 20 évben. Rajtam nem fog múlni – jelentette ki a tárcavezető, akit a küldöttek hosszan megtapsoltak.

A miniszter előadása elején egy Békéscsabán készült öntvényt mutatott fel, amit egy olyan üzemben gyártanak, amit 20 éve ketten alapítottak egy csődbe ment tsz raktárában. Ma 660 főt alkalmaznak és a világ legmodernebb autógyáraiba szállítanak alkatrészeket. Jól mintázza ez, mit jelent a magyar siker! – mondta a tárcavezető.

Ne higgyenek azoknak, akik el akarják tagadni a magyarok teljesítményét, és mindenről azt állítják, rossz – kérte, hozzátéve: ők nem velük, hanem a tényekkel vitatkoznak, és az ország teljesítményét akarják lerombolni.

Hozzátette: “márpedig ezt nem hagyjuk, Magyarország ezt nem hagyhatja”! Mi magyarok 2010 óta megmutattuk, hogy teljesítményben nem ismerünk lehetetlent, a gazdaságot a feje tetejéről a talpára állítottuk, véget vetettünk annak a világnak, ahol más pénzéből éltek, és horribilis kamatokat fizettek vissza, “tudjuk, hogy kik vagyunk”, és mire képes az ország – hangoztatta.

Megjegyezte: azt is tudják, kik vannak a túloldalon, és mit tettek ezzel az országgal.

Varga Mihály szerint 2010 óta bebizonyították, hogy új irányt tudtak szabni a gazdaságnak, ahol a magyar emberek érdeke az első és a legfontosabb.

Kiemelte: ma négy évtizedes mélyponton van az infláció, a reálbérek emelkednek, az államháztartás még soha nem volt ilyen jó állapotban, és a hiányszám Európa-szerte irigyelt.

Azt mondta, ezermilliárdnyi devizaadósságtól menekültek meg a lakáshitelesek, eddig 488 ezer devizahitelesnek tudtak segíteni. Csökkentették az államadósságot – folytatta Varga Mihály -, az önkormányzatoktól több mint 600 milliárdnyi hitelt vettek át, a magyar állampapírok ma már egyet jelentenek az értékállósággal, és bebizonyosodott, a pénzromlást akkor is kordában lehet tartani, ha alacsony a kamat.

Leszögezte: a magyar nemzeti érdek az első, és lejjebb ebből nem adnak.

Magyarországon 200 ezerrel többen dolgoznak, mint a kormányváltás előtt, 9 év elteltével nőnek a beruházások, a turizmus, az idegenforgalom jobb évet zárt, mint az elmúlt négy évben bármikor. Magyarország újra rólunk szól, arról, hogyan vagyunk képesek jobban beosztani amink van, és hogyan vagyunk képesek jobban teljesíteni, mint korábban – összegzett, hozzátéve: ma már nem a bankok, a multik, az IMF, vagy a privatizált közműcégek vezéreinek szava a döntő, hanem a magyar emberek hangja.

 

 

 

Politikai nyilatkozatot fogadtak el a küldöttek

 

A rezsicsökkentés melletti kiállást is deklaráló politikai nyilatkozatot fogadott el a Fidesz XXV. kongresszusa szombaton. A dokumentum rögzíti, hogy megvédik Magyarország gazdasági függetlenségét, a magyar családok biztonságát, és nem engednek semmilyen külső vagy belső nyomásnak, amely megpróbálna eltántorítani ettől.

A nyilatkozatot Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős politikusa, Csepel polgármestere ismertette.

Rögzítették: “nem fogjuk engedni, hogy a brüsszeli bürokraták visszaéljenek hatalmukkal, kettős mércét alkalmazzanak velünk szemben, és korlátozni próbálják nemzeti függetlenségünket”.

Nem engedik azt sem – folytatódik a dokumentum -, hogy “a kapzsi bankok és a telhetetlen multinacionális vállalatok” a tisztességes verseny helyett erőfölényükkel visszaélve jussanak extraprofithoz a családok rovására.

Emellett azt sem hagyják, hogy “a bankok és a multik érdekeit képviselő bukott baloldal” a rezsicsökkentést visszavonja, vagy más módon újra kiszolgáltassa az országot – idézte Németh Szilárd a nyilatkozatot, amely úgy zárul: ismét összefogásra van szükség, hogy megvédjék a családok anyagi biztonságát, “Magyarország nem hagyja magát”.

A nyilatkozat ismertetése előtt Németh Szilárd azt mondta, hogy a baloldali kormányok elherdálták a nemzeti vagyont, megduplázták az államadósságot és a munkanélküliséget, rezsitartozásokba, a kifizetetlen számlák világába taszították a családokat. 2010-ig Magyarország nem volt a maga ura, ám azóta jó pályára állt – jelentette ki, közös nemzeti ügynek, a Fidesz politikája sarokkövének nevezve a rezsicsökkentést.

Hozzátette, ma már világosan látni, hogy 2010-ig azért voltak Magyarországon a legmagasabbak a rezsiköltségek, mert a magyaroknak kellett megfizetniük a szocialisták által privatizált cégek extraprofitját. Ezzel szemben a Fidesz a programjában vállalta, hogy mindent megtesz a családok terheinek csökkentése érdekében – tette egyértelművé Németh Szilárd, megerősítve, hogy novembertől ismét csökken a háztartási energia ára, 11,1 százalékkal.

Ez azt jelenti, hogy egy család akár százezer forintot is meg tud spórolni évente – hívta fel a figyelmet a fideszes politikus, aki azt mondta, hogy a bukott baloldal a külföldi erőket hívja segítségül a rezsicsökkentés megfúrására.

Ezért az emberek csak a Fideszre és szövetségeseire számíthatnak a rezsicsökkentés ügyében – jelentette ki Németh Szilárd.

Úgy fogalmazott, “a rezsicsökkentés ügyében el fogunk menni akár a falig is”, mert egyszer s mindenkorra le kell zárni azt a korszakot, amelyben az energiaszolgáltatók nyerészkedni tudtak az embereken. Fenntarthatóvá, folytathatóvá kell tenni a rezsicsökkentést, meg alkotni a közmű-szolgáltatási törvényt, amely kizárja a profitot a lakossági közműszolgáltatásoknál, át kell dolgozni a fogyasztóvédelmi törvényt, és “be kell betonoznunk a rezsicsökkentés politikáját”, alkotmányos garanciákra lesz szükség – sorolta a politikus a feladatokat, hozzátéve ugyanakkor, hogy nagy ellenállásra számítanak, “valóságos rezsiharcot” kell majd vívni, és az emberek szemszögéből valójában a jövő évi választásnak is ez lesz a tétje.

A kongresszuson a küldöttek módosították a Fidesz alapszabályát, elsősorban technikai okokból, az egyetlen tartalmi változtatás a tagozatokat érintette. Mint Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke elmondta, a tagozatok mint “alulról szerveződő mozgalmi formák” nem váltak be, nehézkes volt a működésük. Ettől még szükség van tagozatokra, ezért az átalakításukra van szükség, hogy élőbbé válhasson a párt kapcsolata a társadalmi csoportokkal. Szeretnének felülről több iránymutatást adni e csoportoknak – fogalmazott, hozzátéve, hogy így egy felülről szervezett formaként határozzák meg a tagozatokat, amelyek igazgatóit azzal bízzák majd meg, hogy választókerületi egységenként szervezzék meg a csoportokat. Vannak olyan tagozatok – például a nyugdíjas-, az ifjúsági és a nőtagozat -, amelyekre minden választókerületben szükség van – ismertette a választmányi elnök az alapszabály-módosítással kapcsolatos szándékot.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.