Módosult a gazdasági stabilitási törvény

Módosította az Országgyűlés a hétfői ülésén a gazdasági stabilitásról szóló törvényt az alaptörvény ötödik módosításával összefüggésben.

 

 

A 249 igen, 90 nem szavazattal és 1 tartózkodás mellett elfogadott új sarkalatos törvény értelmében amíg az államadósság a bruttó hazai termék felét meghaladja, az államot terhelő jelentős közvetlen kiadási kötelezettség fellépése esetén a kormány felhatalmazást kap különféle intézkedések megtételére. Az egyszerű többséget igénylő részeket 247 igennel, 91 nemmel és 1 tartózkodással fogadták el a képviselők.

Martonyi János külügyminiszter június 7-én jelentette be, hogy – az Európai Bizottság által korábban megfogalmazott kifogások figyelembe vételével – kikerül az alaptörvényből az passzus, amely szerint ha az államnak váratlan fizetési kötelezettsége támad az Alkotmánybíróság, az Európai Bíróság vagy más nemzetközi bíróság döntése miatt, adót vethet ki ennek finanszírozására.

Akkor jelezte: a bizottság kifogásolta, hogy az alaptörvényben külön hivatkoznak az európai és más nemzetközi bíróságokra, ezért törlik a vonatkozó részt, s ehelyett a gazdasági stabilizációról szóló törvénybe iktatnak be egy rendelkezést, amelynek értelmében ha olyan váratlan pénzügyi kötelezettsége támad az államnak, amelyre a költségvetés nem nyújt fedezetet, akkor hozzájárulást szab ki.

A Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által előterjesztett és hétfőn elfogadott törvény értelmében a módosítás október elsejével lép hatályba.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.