Rezsicsökkentés – Pintér: nem lehet, hogy energia ürügyén túl sok pénzt vigyenek ki az országból

Nem lehet, hogy a multinacionális szolgáltató cégek energia ürügyén indokolatlanul sok pénzt vigyenek ki az országból – jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter egy újbudai fórumon szerdán.

 

 

A tárcavezető szerint a hazai bérekhez viszonyítva a gázárak Magyarországon a legmagasabbak Európában, villamos energia tekintetében pedig a második legnagyobb összeget kell fizetni. Hangsúlyozta, “ezt nem lehet így hagyni”.

Pintér Sándor szerint reális célkitűzés, hogy az ország a középmezőnybe kerüljön az árarányok területén. Ezt a megvalósuló jogszabály-módosításokkal el tudja érni a kormány.

A belügyminiszter az energiaárak változásait ismertetve jelezte, az áremelések oka, hogy privatizáltak számos energiavállalatot, s mivel nem volt hatósági ár, azok a profittermelésre “rendezkedtek be”. A rezsicsökkentésre utalva megjegyezte, ha a tervezett intézkedéseket végre tudják hajtani, akkor az év végén újabb jelentős csökkenés várható, ami az alacsony inflációval együtt nézve rendkívül jó eredmény.

Pintér Sándor az eddigi intézkedéseket részletezve azt is megjegyezte, hogy “a rendszerben számos anomália volt”, az egyszeri kéményseprés díja például egyik településen 1800, a másikon 28 ezer forintba került, attól függően, ki végezte a közszolgáltatást.

Szólt arról is, hogy miközben egy-egy családnak a rezsicsökkentés éves szinten 100 ezer forint megtakarítást is jelenthet, aközben az összes lakossági megtakarítás eléri a 400 milliárd forintot, ami “az országban marad és itt költik el”.

A fórumon Simicskó István sportért felelős államtitkár, XI. kerületi országgyűlési képviselő arról beszélt, a kormány azért kezdett bele a rezsicsökkentésbe, hogy a magyar emberek élete kiszámíthatóbb legyen, életminősége javuljon. Mint mondta, már most jelentős eredmények vannak, amit újabb 11,1 százalékos csökkenés követ. A fideszes politikus szólt az árfolyamgátról, a végtörlesztésről, valamint arról, hogy az ország kijött az “adósságcsapdából” és ismét növekszik a gazdaság.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.