Mol-INA-ügy – Jutarnji List: meghallgatta a zágrábi rendőrség Csányi Sándort

Tájékoztató jellegű rendőrségi beszélgetésen vett részt Csányi Sándor a horvát kormány és a Mol Nyrt. közötti tárgyalások első fordulója után szerdán Zágrábban – számolt be szerdán délután a Jutarnji List című horvát napilap internetes oldalán. Az OTP Bank szerint a hetekkel előre rögzített egyeztetés a Mol 2011-es, INA-ban történt részvénytulajdon szerzésének körülményeit járta körül.

 

 

 

Csányi Sándort, a magyar olajipari vállalat igazgatótanácsának alelnökét a lap értesülései szerint egy állítólagos piaci manipulációs ügyben hallgatták meg, a gyanú szerint a Mol 2010 végén és 2011 elején manipuláció segítségével vásárolta meg az INA részvényeinek 1,6 százalékát a cseh J&T Banktól.

A Jutarnji List beszámolója szerint Csányi Sándor két órát volt a rendőrségen, távozóban nem nyilatkozott.

A rendőrség sem adott információt a meghallgatással kapcsolatban arra hivatkozva, hogy a korrupció és a szervezett bűnözés elleni fellépést irányító horvát ügyészség (USKOK) vizsgálatáról van szó.

A lap emlékeztetett arra, hogy júniusban ugyanitt hallgatta ki a rendőrség Áldott Zoltánt, az INA igazgatósági elnökét, valamint a felügyelőbizottság magyar tagjait, Horváth Ferencet, Molnár Józsefet, Mosonyi Györgyöt és Világi Oszkárt.

A vizsgálat tárgyát képező állítólagos piaci manipuláció és csalás bűncselekményének gyanúja miatt a Mol ellen 2011-ben a horvát pénzügyi felügyelet (Hanfa) akkori vezetője kezdeményezett eljárást. A Hanfa szerint a Mol “hamis és félrevezető” jelzéseket adott, hogy megszerezze az INA részvényeinek többségét.

Az OTP Bank a sajtóban megjelentekre reagálva közölte: Csányi Sándor a Mol igazgatóságának alelnökeként szerdán 90 perces megbeszélést folytatott a horvát rendőrség képviselőivel. A hetekkel előre rögzített egyeztetés a Mol 2011-es, INA-ban történt részvénytulajdon szerzésének körülményeit járta körül.

A horvát hatóság hangsúlyozottan nem tanúként és nem gyanúsítottként tárgyalt Csányi Sándorral. A helyi ügyészség tájékozódik a részvényszerzés körülményeiről, az ügyben eljárás nem indult – közölte a hitelintézet.

Az INA olajipari konszernről szóló tárgyalások a zágrábi kormány és a Mol között szerdán kezdődtek Zágrábban. Az első fordulót követően kiadott közlemény szerint a tárgyalások a további megbeszélések menetéről és témáiról szóltak. A Mol és a horvát kormány közös álláspontját tükröző közleményben az áll, hogy összehangolták közös céljaikat az INA-ról, amelyek: “a befektetések növelése, az üzletvezetés hatékonysága és az INA nagyobb hozzájárulása a horvát gazdasághoz”.

A horvát fél nevében Ivan Vrdoljak gazdasági miniszter, valamint a horvát állami vagyonkezelő iroda vezetője, Mladen Pejnovic vett részt a tárgyaláson, a Molt az igazgatótanács alelnöke, Csányi Sándor és Áldott Zoltán, az INA igazgatósági elnöke képviselte.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.