Német lap a magyar baloldalról, román lap Vona székelyföldi útjáról

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap a baloldali és liberális ellenzéki szervezetek helyzetéről közölt elemzést csütörtöki számában, a romániai, jobboldali Evenimentul Zilei pedig Magyar vagy orosz provokáció? címmel elemzi, mi állhatott Vona Gábor augusztus eleji, székelyföldi szereplése hátterében.

 

 

 

A megegyezés nyomása alatt – Az ellenzék megosztott Magyarországon, Orbán miniszterelnök pedig örvendezik című elemzésben a szerző, Stephan Löwenstein az ellenzéki választási egyeztetési folyamat fejleményeit ismertetve kiemelte: a baloldali és liberális erők egyetértenek abban, hogy le kell váltani Orbán Viktort, de egyre inkább megosztottak abban a kérdésben, hogy miként lehet elérni a közös célt. Ez “kétszeresen is kapóra jön Orbánnak”, hiszen a megosztott ellenzék kevésbé vonzó még a kormánnyal elégedetlen választóknak is, a választási rendszer pedig a legerősebb pártnak kedvez.

Hozzátette: megkérdőjeleződött az MSZP és az Együtt-PM együttműködése, “holott a külön indulás valószínűleg egy szabadkártyával lenne egyenlő Orbán számára”. Ugyanakkor mindkét fél érzi a megegyezésre irányuló nyomást, ezért elhamarkodottak lehetnek az együttműködést temető vélemények – jegyezte meg.

A FAZ szerzője a választási rendszerrel kapcsolatban kiemelte, hogy Orbán “a Fidesz uralmának kiépítésére használta fel az alkotmányozó többséget”, és a sokat bírált regisztrációt ugyan “ejtették”, de a bírálók részéről “kevés figyelem irányult egy súlyos következményekkel járó változásra, a többségi rendszer erősítésére”. Hozzátette: nehéz helyzetben vannak “a kisebb balközép pártok is”. Példának egyebek között a Demokratikus Koalíció-t hozta, amely szerinte teljesen marginalizálódott és a 4K-t, amelynek “hónapokig kellett küzdenie azért, hogy egyáltalán regisztrálják”.

A román Evenimentul Zilei szerzője, Anca Cernea hangsúlyozta, hogy a Jobbik elnökének vitatott kijelentései kapcsán két fontos részlet elkerülte a román külügy és az “Erdély elvesztése miatt aggódó hazafiak és elemzők” figyelmét.

Cernea szerint a román külügy egy kis internetes tájékozódással elkerülhette volna, hogy Budapestről dörgöljék az orra alá azt a tényt: a Jobbik egy ellenzéki párt. A másik fontos részlet, hogy a “Jobbik egy fasisztoid alakulat, amely szoros kapcsolatokkal rendelkezik az Alekszander Dugin vezette nemzetközi Eurázsiai Mozgalommal” – írta Cernea.

A cikkíró azt állítja, hogy Vona Gábor a Nyugatot a földrajzi Antikrisztusnak nevező, ellene eurázsiai szövetséget szorgalmazó orosz filozófus meghívására ment előadást tartani Moszkvába és hozzáteszi: a Jobbik pedig nyíltan támogatja Oroszországot, az iszlámot, ugyanakkor támadja Európát és a zsidóságot. “Vona nem üzenhet hadat Magyarország nevében, mert semmi köze a budapesti kormányhoz. Fontosabbak az Eurázsiai Mozgalomhoz fűződő kapcsolatai, és a szerepe Oroszország geopolitikai törekvéseiben: ilyen értelemben kijelentései sokkal súlyosabbak” – vélekedett az Evenimentul Zilei cikkírója.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.