A Handelsblatt az ipari termelésről, a román sajtó a Jobbikról

A Handelsblatt című német gazdasági napilap a magyar ipari termelés növekedéséről, az Adevarul című román újság honlapja pedig a Jobbik körüli magyar-román vitáról közölt írást.

 

 

 

A Handelsblatt című német gazdasági lap Magyarország pozitív meglepetést okoz című cikkében megállapította, hogy súlyos gazdasági válság után ismét gyarapszik a magyar gazdaság. A májusi kétszázalékos esés után júniusban 1,7 százalékkal nőtt az ipari termelés éves összehasonlításban. A júniusi plusz ugyanakkor egyedül a gépjárműexportnak köszönhető. Ez azt mutatja, hogy a magyar gazdaság továbbra is ingatag. A Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint a GDP idén stagnálni fog, 2014-ben pedig szerény 1,4 százalékkal növekszik – olvasható az újág honlapján.

http://www.handelsblatt.com/input/jpmorgan/marktgeschehen/ungarn-ueberrascht-positiv/v_microsite/8665936.html

A liberális kötődésű román Adevarul blogrovatában a szocialistákat és európai stratégiájukat okolja a Jobbik körül szított magyar-román vitáért Cristian Preda néppárti európai parlamenti képviselő.

A szerző rámutatott: a Jobbik ellenzékben van Budapesten, mégis Bukarest “hülye módon” azt kérte Orbán Viktortól, hogy határolódjon el Vona Gábortól. Hozzátette: a román külügyminiszter Orbánnak tulajdonította azt, hogy Vona újratárgyalná a trianoni szerződést, aminek egyetlen eredménye volt: behívatták a budapesti román nagykövetet.

Cristian Preda azt is kifejtette, hogy „Victor Ponta lefordítja románra, amit budapesti kollégája, a szocialista Mesterházy Attila mond”. Szerinte Ponta és Corlatean nem tesz mást, mint átveszi a szocialista internacionálé vonalát: aki nincs velünk, az szélsőséges” – írta az európai parlamenti képviselő.
http://adevarul.ro/news/politica/romanapentru-caini-moldoveni-1_52146491c7b855ff56fa81b1/index.html#

Ugyancsak az Adevarulban a “magyar szélsőségesség ellensúlyozásának szükségességét”  fejtegette Mircea Geoana volt román külügyminiszter, kormánypárti szenátor egy hosszabb interjú keretében. A  szociáldemokrata politikus elítélte Tőkés László nyilatkozatait, akit azzal vádolt meg, hogy „gyanús körülmények között kapott szavazatokkal” szerzett európai parlamenti képviselői mandátumot.

Geoana szerint Romániának határozottabban kell ellensúlyoznia a “Budapestről érkező románellenes, revizionista propagandát”. Másfelől a “Jobbik megfékezéséhez” jobban ki kell játszani “az európai kártyát” – tette hozzá. „Nincs senki Brüsszelben, aki elfogadná Magyarországnak ezt a retorikáját” – mondta a román szociáldemokrata politikus.
http://adevarul.ro/international/europa/mircea-geoana-romaniaare-potentialul-deveni-tara-influenta-1_5214ef89c7b855ff56fd396b/index.html

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.