Neked mit jelent augusztus 20-a?

(Budaörs – 2013, augusztus 20., Budaörsi Infó) 1083. augusztus 20-án avatták szentté I. István királyt. 1991-től pedig államalapító Szent István napjaként ismét hivatalos állami és egyházi ünnep lett az augusztus 20. A keresztény magyar államalapítás, a magyar állam fennállásának emléknapja.

 

 

 

A magyarság és a keresztény hit világának találkozását és összefonódását a magyar nép egyetlen uralkodó személyéhez köti: az első magyar királyhoz, az államalapító Szent Istvánhoz. István a magyar államiság és a kereszténység alapjait lerakó Géza fejedelem fia, a honfoglalást (896) vezető Árpád fejedelem ükunokája.

A rövid történelem óra után gondoljunk bele, hogy nekünk mit is jelent augusztus 20-a. Munkaszüneti napot, vallásos ünnepet, magyarságunk szimbólumát? Tüzijátékot vagy tradícionális ételeket?

A legtöbb ember erre, gondolom, azt válaszolná, hogy ezen a napon végre nem kell hajtani az igát, és egy kicsit kiléphetek a mókuskerékből.

A világ gyorsan változik és felértékelődnek a korábban értéktelennek hitt dolgok. Gyermekkorunkban úgy gondoltuk, hogy olyan lassan telik az idő az iskolában, hogy lehetséges, hogy már visszafelé forog az óramutató. Lenne már nyár, és tölteném már be azt a bűvös 18-at is. A büntetések éveknek tűntek, amikor valami huncutságon kaptak minket, és az ebédre is mintha órákig kellett volna várni.

Most gyorsétteremekben eszünk, közösségi portálokon ismerkedünk, találkozások és beszélgetések helyett. Képet vagy sms-t küldünk születésnapi meglepetés partik helyett.

Felnőtt fejjel valahogy felgyorsult az idő, és néha egy ünnepnap kell ahhoz, hogy az ember megálljon egy kicsit, és elgondolkodjon azon, hogy mi célból is van ezen a világon.

Lehet, hogy egy nagy terv részesei vagyunk, és mint a hangyák kötelességünk bolyban dolgozni és a csapat érdekeit előtérbe helyezni? Lehet, hogy mindenki külön kezelendő, önös érdekekkel, és egyénként saját bolyt épít magának?!
Mit számít, hogy egyéni bolyépítők vagy szorgos tömegmunkások vagyunk, ha egyszer csak jön valaki vagy valami és széttapossa a mindenképp közös hangyabolyt. Mit tehetünk?

Álljunk meg egy percre augusztus 20-án és gondolkodjunk el azon, hogy miért küzdünk és harcolunk nap, mint nap. Az elődeinknek milyen céljaik voltak 20-50-100-1000 évvel ezelőtt, és hogy mi lett az eredménye. Tanuljunk őseink hibáiból, és olyan dolgokat tegyünk, amire az utódaink is büszkék lehetnek. Mindenkinek jó pihenést és elmélkedést.

(Budaörsi Infó)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.