További családpolitikai intézkedéseken dolgozik a Fidesz

További családpolitikai, a gyermekvállalást segítő, egyúttal a munkáltatók számára is kedvező intézkedéseken dolgozik a Fidesz, ezek között a háromgyermekes anyák járulékmentes foglalkoztatásának meghosszabbítására is javaslatot tett a nagyobbik kormánypárt. Erről Révész Máriusz, a Fidesz országgyűlési képviselője, a kormányfő családpolitikai tanácsadója beszélt szerda este, az InfoRádió Aréna című műsorában.

 

 

Giró-Szász András kormányszóvivő a kormány szerdai ülését követően tájékozatta arról az MTI-t, hogy a kormány áttekintette a család- és népesedéspolitikai akciótervet, és döntött annak egy eleméről, a családi adókedvezmény igénybevételi lehetőségének kiterjesztéséről. Közlése szerint a döntés értelmében az érintettek a kedvezménynek a 16 százalékos személyi jövedelemadóból igénybe nem vett részét a 7 százalékos egyéni egészségbiztosítási járulékból és a 10 százalékos nyugdíjjárulékból is igénybe tudják venni.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter arra kapott felhatalmazást, hogy ennek figyelembe vételével terjessze be a 2014-es adótörvényeket. A kormány a család- és népesedéspolitikai akcióterv következő lépését, a “rugalmas” gyed kérdését szeptember közepén tárgyalja – tette hozzá a szóvivő.

Révész Máriusz a rádióinterjúban hangsúlyozta, hogy az adókedvezmény kiterjesztése az alacsony keresetűeknek nagyon nagy előrelépést jelent. Bevezetésénél odafigyelnek arra, hogy a családokra a legkevesebb bürokratikus terhet rója – tette hozzá.

A fideszes képviselő elmondta, hogy a rugalmas gyedről a kormány várhatóan egy szeptemberi kormányülésen tárgyal majd. Mint kifejtette: ennek lényege, hogy azok se járjanak rosszul, akik gyorsabban vállalnak további gyermeket, de azok sem, akik hamarabb térnének vissza dolgozni. A tervek szerint a várandós nőknek szülés előtt nyilatkozniuk kellene arról, hogy mikor szeretnének visszatérni dolgozni. Így a munkáltatók számára is kiszámíthatóbb lenne a rendszer. A rugalmas gyed bevezetésével előre kiszámolnák, hogy 3 évre mennyi gyed jár, és az édesanya dönti el, hogy ezt mennyi idő alatt kívánja igénybe venni. A 3 évre járó összeget pedig akkor sem veszíti el az édesanya, ha időközben újabb gyermeket vállal – tette hozzá.

A Fidesz emellett arra is javaslatot tett, hogy az egyetemi éveket is tekintsék munkaviszonynak. Így a végzés előtti időre minimálbér, a diploma megszerzése utáni időre pedig diplomás minimálbér alapján számítanák ki a gyest. “Minden családban más élethelyzetek vannak” – fogalmazott Révész Máriusz, aki szerint ezért fontos, hogy ne csak egy karrierpálya mentén működjön a családtámogatási rendszer.

Révész Máriusz arról is beszélt, hogy az elmúlt egy évben, amióta az édesanyák munkába való visszatérésének első két évében foglalkoztatásuk járulékmentes, a harmadik évben pedig 50 százalékos járulék terheli, “hihetetlen mértékben” megemelkedett a kisgyermekes anyák foglalkoztatottsága, jelentősen javultak a elhelyezkedési esélyeik. A Fidesz most arra tett javaslatot, hogy a háromgyermekesek esetében a legkisebb gyermek 8 éves koráig lehessen költségmentesen foglalkoztatni az édesanyákat – tette hozzá.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.