Podmaniczky-díjat díjat kapott Csík Edina, Budaörs főépítésze

Tizenkét magánszemély és három közösség kapott Podmaniczky-díjat az épített és természeti környezet, illetve a kulturális örökség értékeinek védelmében kifejtett tevékenységéért csütörtök este Nyíregyházán, ahol megkezdődött a Város- és Faluvédők 32. Országos Találkozója és Konferenciája. Idén Csík Edina Budaörs Város főépítésze is elismersében részesült az épített környezet védelme érdekében kifejtett kiemelkedő munkájáért.

 

 

 

Egyéni díjjal ismerték el Bukodiné Sólyom Ilona kazincbarcikai pedagógus, Csík Edina budaörsi építész, Győrfi Sándor karcagi szobrászművész, Krizbai Attiláné betleni, romániai pedagógus, Nagy Bálint budapesti építész, Pádár Vilma, a felsőpetényi, pusztazámori, sóskúti, kápolnásnyéki és törökbálinti emlékművek, sírkertek gondozója, Rozovits Ferenc piliscsabai vadgazdálkodási szakmérnök, Sándor Tamás farkaslakai, romániai vállalkozó, Sárközi Zoltán nagyváradi, romániai gépészmérnök, Stróber László zalaegerszegi katolikus esperes, Surányi András budapesti könyvművész és Takács József debreceni gépészmérnök tevékenyégét.

Közösségi Podmaniczky-díjazott lett a Debreceni Városvédő és Szépítő Egyesület, a budapesti Narva Építő Kft., valamint a szintén fővárosi Reneszánsz Zrt.

A díjakat Ráday Mihály, a Város- és Faluvédők Országos Szövetségének elnöke adta át.

A mintegy száz város- és faluvédő pénteken az alternatív turizmus értékvédő településfejlesztésben betöltött szerepéről tanácskozik Nyíregyházán. A plenáris ülésen több előadás hangzik el, s megnyitnak egy kiállítást is, amely a magyarországi Europa Nostra-díjas épületeket, valamint a Tisza töltésén épült, turisztikai célú kerékpárút-hálózatot mutatja be. A szekcióüléseken az alternatív turizmus lehetőségeit, a város- és műemlékvédelem törvényi szabályozásából adódó feladatokat, valamint a határ menti műemlékvédelem aktuális kérdéseit vitatják meg a résztvevők.

Szombaton Nyíregyháza nevezetességeivel ismerkednek a településvédők, s ellátogatnak a máriapócsi görög katolikus nemzeti kegyhelyre, valamint Nyírbátorba, ahol a híres Báthory-család emlékhelyeit, fennmaradt épületeit tekintik meg.

 

Csík Edina építész – Budaörs

Csík Edina a 2000. év óta Budaörs város főépítésze, a budaörsi egyesület tiszteletbeli elnöke. Az elmúlt évek során úgy a szabályozási, mint a rendezési tervekben nagy türelemmel és hozzáértéssel igyekszik a történelmi múlt épített értékeinek védelmét, megőrzését szolgálni. A történeti értékek lajstromozását követően kidolgozta az azok védelmét biztosító helyi jogszabályt.  Közreműködésével több mint harminc budaörsi ház kapott az elmúlt években támogatást építészeti értékeik védelmére. A korábban évi 10 millió forintos támogatás idén már 40 millió forintra emelkedett. Kitartó, következetes és eredményes munkáját ismeri el a szövetség a Podmaniczky-díj adományozásával.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.