Tavares: “nem rajtam múlt” egy korábbi találkozó Farkas Flóriánnal

Jó lett volna találkozni a jelentés elkészülte előtt Farkas Flóriánnal, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnökével, “ám ez nem rajtam múlt” – fogalmazott Rui Tavares európai parlamenti (EP) képviselő a Népszavának.

 

Az újság internetes oldalán csütörtök este közölt interjúban Tavares úgy fogalmazott, hogy számos találkozója volt magyar országgyűlési képviselőkkel, lehetőség lett volna, hogy megszervezzenek egy ilyen találkozót. Farkas Flórián tagja a Fidesz parlamenti frakciójának, így “elhozhatták volna őt is a megbeszélésre” – tette hozzá.

Az EP által július 3-án elfogadott, az alapjogok magyarországi helyzetével foglalkozó jelentés szerzője sajnálatosnak nevezte, hogy a magyar sajtóban számos téves információ jelenik meg a jelentéssel kapcsolatban.

A zöldpárti EP-képviselő visszautasította, hogy a Farkas Flóriánnal folytatott szerdai, brüsszeli megbeszélésen elismerte volna, hogy hibázott, és bocsánatot kért volna a jelentésben foglaltakért.

A találkozóról Farkas Flórián szerdán azt mondta: tisztázni akarta a portugál politikussal azokat a szerinte igaztalan állításokat, amelyek az Orbán-kormányt és a magyarországi cigányságot érték. “Magyarságomból eredően a cigányságomat is megbántotta ezzel, és rajtam keresztül a több százezer cigányembert is, amit ő sajnálatosnak nevezett”.

Az ORÖ elnöke hangsúlyozta: világossá vált számára, hogy Rui Tavares eddig nem volt autentikus, hiteles információk birtokában, de ezt most “helyre tették”.

“A képviselő elismerte, hogy az Orbán-kormány modellértékű, és jó irányba halad, elismerte, hogy az Orbán-kormány nem rasszista” – hangsúlyozta a fideszes politikus, aki arról is beszélt, hogy Tavares azt is belátta, nem volt szerencsés, hogy a jelentés készítése folyamán nem kereste meg az ORÖ-t. Az ígérte, ha a jövőben hasonló jelentést készít, akkor kikéri majd az ORÖ álláspontját – tette hozzá.

A szerdai találkozó után az MTI kereste Rui Tavares képviselőt is, aki egyelőre nem reagált az írásban feltett kérdésekre.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.