Járásokra lebontva közli a riasztásokat a jövő héttől a meteorológiai szolgálat

Keddtől az Országos Meteorológiai Szolgálat nem térségekre, hanem járásokra adja ki a veszélyes időjárási jelenségekre figyelmeztető riasztásokat – közölte a meteorológiai szolgálat veszélyjelző osztályának vezetője csütörtökön.

 

 

Fodor Zoltán emlékeztetett arra, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat 2011. augusztus 1-jén elindított új veszélyjelzési rendszerében, a riasztások a korábbi regionális felbontás helyett a 175 közigazgatási kistérségre lebontva készültek el. Időközben azonban a kistérségi közigazgatási egységeket felváltották a járások. Ehhez igazodva a meteorológiai szolgálat a tervek szerint július 16-án a veszélyjelzéshez kapcsolódó adatbázis rendszerében a közigazgatási kistérségi határokat a járási határokra cseréli, így a riasztások a jövőben járásokra lebontva készülnek el – mondta.

Ez a változtatás alapvetően nem érinti a meteorológiai veszélyjelzési rendszert, így a veszélyességi szinteket, jelenségeket, valamint a kiadás, módosítás, illetve visszavonás módját.

A főváros esetében nem alkalmaznak kerületi bontást – tették hozzá.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat riasztásai mellett továbbra is megyei bontásban készülnek az adott napra és következőre a veszélyjelzési rendszer részeként kiadott figyelmeztető előrejelzések.

A veszélyjelzési információk elérhetőek a www.met.hu/idojaras/veszelyjelzes/ oldalon. Az OMSZ aktuális veszélyjelzési rendszeréről és a veszélyjelzés korlátairól bővebben a http://www.met.hu/idojaras/veszelyjelzes/omsz_veszelyjelzo_rendszere/ weboldalon találhatóak információk – írta a veszélyjelző osztály vezetője.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.