Kormányutasítás a gázcsatlakozókkal kapcsolatos törvénymódosítások előkészítésére

A kormány több tárcavezetőt is utasított a gázcsatlakozó vezetékek és gázfelhasználói berendezések műszaki biztonsági felülvizsgálatával kapcsolatos törvénymódosítások előkészítésére – derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából.

 

 

A kormány a nemzeti fejlesztési minisztert arra utasította, hogy készítse elő a földgázellátásról szóló törvény, valamint a végrehajtási rendeleteinek olyan tartalmú módosítását, amely szerint a gázcsatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki biztonsági felülvizsgálatának díja nem a szolgáltatásra jogosult fogyasztót, hanem a földgázelosztót terheli, azzal, hogy a földgázelosztó azt a fogyasztókra ne háríthassa át és azt költségként ne számolhassa el.

Szintén a fejlesztési minisztert utasította a kormány arra, hogy vizsgálja meg a gázkészülékek cseréjének az energiahatékonysági, energiatakarékossági célú pályázatok keretében történő támogatásának lehetőségeit.

A nemzetgazdasági minisztert arra utasította a kabinet, hogy tegyen javaslatot a gázcsatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések műszaki-biztonsági felülvizsgálatáról szóló miniszteri rendelet olyan módosítására, amely a műszaki biztonsági felülvizsgálat határidejére irányul.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) július elején jelentette be a kormány mostani utasításokkal kapcsolatos döntését. Akkor arra emlékeztetett a gazdasági szaktárca, hogy 2013. december végéig az 1981 vége előtt, vagy ismeretlen időpontban üzembe helyezett készülékeket kell felülvizsgáltatni.

Az ezt előíró NGM rendelet célja az volt, hogy a biztonságos üzemeltetés érdekében a gáz csatlakozóvezetékek és felhasználói berendezések műszaki biztonsági felülvizsgálata határidőn belül, ellenőrizhetően megtörténjen. A szabályozás az ingatlan tulajdonosát, illetve a gázberendezés használóját kötelezi a tulajdonában vagy használatában lévő vezetékek és felhasználói berendezések időszakonkénti műszaki biztonsági vizsgálatának elvégeztetésére.

A kormány döntésével olyan, az NGM rendelet végrehajtásának elősegítését szolgáló intézkedések születtek, amelyek a lakossági terhek – rezsicsökkentéssel összhangban történő – mérséklését célozzák – áll a tárca közleményében.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.