Budapest Pride 2013 – Reakciók: a támogatástól a betiltásig

A rendőrség a Budapest Pride rendezvényt a megfelelő erőkkel és eszközökkel biztosítja – közölte az MTI érdeklődésére a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szóvivője pénteken.

 

 

Kovács Viktória elmondta: a rendőrség mindent megtesz annak érdekében, hogy a Budapest Pride felvonulás, illetve az eddig bejelentett és tudomásul vett további hat rendezvény valamennyi résztvevője gyülekezési jogának gyakorlását biztosítsa úgy, hogy térben egymástól elkülöníti őket.

A szóvivő emlékeztetett: a rendőrség 2012-ben is lényeges rendbontás nélkül biztosította a felvonulást, amelynek rendőrségi kezelése az alapvető jogok biztosának is megelégedésére szolgált.

Az Amnesty International pénteken tudatta az MTI-vel, hogy a szervezet munkatársai az eseményen figyelemmel kísérik a rendőrség munkáját, így vizsgálják azt is, hogy a jogszabályoknak megfelelően járnak-e el és valóban megfelelő védelmet nyújtanak-e a felvonulás résztvevőinek. Közleményükben azt írták: bíznak benne, hogy a tavalyi évhez hasonlóan a hatóság idén is példásan látja el feladatát.

Múlt évben a felvonulással kapcsolatban keletkezett költség 62 millió 264 ezer forint volt – derült ki Pintér Sándor belügyminiszter egyik írásbeli válaszából, amelyet a napokban adott Leinhardt Balázs független országgyűlési képviselőnek.  

A 18. meleg, leszbikus, biszexuális, transznemű és queer Budapest Pride fesztivál a budapesti Toldi moziban kezdődött vasárnap este, a hagyományos felvonulást szombaton tartják.

 

 

 

Az MSZP támogatja a fesztivált
Az MSZP támogatja a Budapest Pride fesztivált és részt is vesz a felvonuláson – közölte az ellenzéki párt szombaton az MTI-vel.

Azt írták, Magyarország csak akkor lehet sikeres, ha állampolgárai szabadon, félelmek nélkül élhetnek benne. “Támogatjuk a Budapest Pride Fesztivált és részt veszünk a mai felvonuláson. Hisszük, hogy egy nyitott és befogadó társadalom alapja az egymásért való bátor kiállás” – fogalmaztak.

Az MSZP szerint Budapest Pride olyan kulturális rendezvénysorozat, amely színvonalas produkciók sorával hívja fel figyelmet mindazokra, akiknek a jogai ma Magyarországon csorbát szenvednek, jó lehetőség annak megértetésére, hogy sokszínű társadalomban élünk.

“Mi olyan Magyarországot akarunk, ahol mindenki nyíltan vállalhatja identitását és bátran kiállhat önmagáért. Ahol mindenki önmaga lehet. Ahol senkinek sem kell hazugságban leélnie az életét” – közölte az MSZP.

A 18. Budapest Pride meleg, leszbikus, biszexuális, transznemű és queer fesztivál múlt vasárnap este kezdődött, a hagyományos felvonulást szombaton délután tartják.

 

KDNP: a résztvevők ne provokálják a velük nem tartókat!

 

A Kereszténydemokrata Néppárt arra kéri a Budapest Pride felvonulás résztvevőit, hogy ne provokálják a velük nem tartó embereket, családokat és közösségeket.

A kisebbik kormánypárt az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében a felvonulás kapcsán hangsúlyozza, hogy a meleg büszkeség kifejezésének határa ott húzódik, ahol a felvonulók még nem sértik mások emberi méltóságát.

A KDNP következetesen tartja magát azokhoz a kereszténydemokrata alapelvekhez, amelyek az egyén szabadságát és a magánélet háboríthatatlanságát biztosítják. Ezek függetlenek attól, hogy milyen szexuális irányultsága van valakinek – írták.

A KDNP álláspontja szerint a Budapest Pride felvonulás, az azon való részvétel látszólag nyitottságot és elfogadást sugall, valójában viszont megakadályozza, hogy a szexuális irányultság megélése a magánélet része legyen és “annak helyére, a hálószoba falai közé” kerüljön.

“Elgondolkodtató, hogy milyen üzleti körök érdeke a felvonulás finanszírozása, az utazó cirkusz kellékeinek biztosítása” – értékeli a kisebbik kormánypárt, amely szerint a Pride “sajnálatosan nemcsak biznisz, hanem a politikai haszonlesők menete”. Ezért a KDNP elítéli azokat a politikusokat, akik “demonstratív módon, az LMBTQ közösségből várható szavazatok reményében parádéznak évi egyetlen alkalommal a fővárosban.”

A Jobbik kormányra kerülése esetén betiltaná a fesztivált

 

A Jobbik kormányzati pozícióba kerülése esetén “egyszerűen betiltaná” az egész országban a Budapest Pride-hoz hasonló “deviáns, provokatív, magamutogató programokat” – jelentette ki az ellenzéki párt szóvivője csütörökön Budapesten.

pMirkóczki Ádám sajtótájékoztatóján leszögezte: “szó sincs arról, hogy a Jobbik nem mer” ellentüntetést szervezni a fesztivál szombati felvonulása idejére, de inkább nagycsaládosoknak szervezne programokat egész évben az ország egész területén.

A szóvivő szomorúnak nevezte, hogy hírportálok és multinacionális cégek “egymással versenyezve” állnak a szombati felvonulás élére. Szerinte ha ezek a cégek “legalább egyszer részt vettek volna ugyanekkora lelkesedéssel egy nagycsaládos programon, akkor nem itt tartana az ország”. Úgy vélte: még mindig sokaknak érdeke a deviancia terjesztése, “egy beteg társadalom legitimációja”.

Azoknak a nagykövetségeknek, akik közös nyilatkozatban támogatták a szombati felvonulást és a fesztivált a Jobbik azt tanácsolja, hogy “ugyanezzel az elánnal a saját országukban propagálják a devianciát”.

Mirkóczki Ádám sajnálatosnak és megdöbbentőnek tartja, hogy a történelmi egyházak erről a “nyíltan család-, gyermek- és normalitásellenes rendezvényről fülüket-farkukat behúzva hallgatnak” ahelyett, hogy kiállnának ki az igazi értékek: a család, a gyermekek és az egészséges nemi identitás mellett.

A 18. Budapest Pride fesztivál a budapesti Toldi moziban kezdődött vasárnap este, a hagyományos felvonulást szombaton tartják.

 

 

 

Tizenkilenc nagykövetség támogató nyilatkozata

 

Közös nyilatkozatban biztosította támogatásáról a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű (LMBT) közösségeket az idei Budapest Pride fesztivál alkalmából 19 budapesti nagykövetség.

A 18. Budapest Pride fesztivál a budapesti Toldi moziban kezdődött vasárnap este, a hagyományos felvonulást szombaton tartják.

Az osztrák, ausztrál, belga, dán, francia, finn, német, ír, izraeli, holland, horvát, norvég, olasz, portugál, svéd, svájci, szlovén, brit és az amerikai nagykövetség közös nyilatkozatát Nagy-Britannia budapesti nagykövetsége juttatta el kedden az MTI-hez.

A külképviseletek azt írták, támogatják az LMBT-közösségek jogát, hogy békésen és törvényes keretek között fejezhessék ki magukat. Az emberi jogok tiszteletben tartása – az igazságosság, az egyenlőség, a kirekesztés elutasítása és a véleménynyilvánítás szabadsága -, valamint a jogállamiság a demokratikus államok alapja – emelték ki.

Emlékeztettek: az emberi jogok nemzetközi szabályozása is azon alapul, hogy minden embert szabadság és egyenlő jogok illetnek meg, mint azt az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata is kimondja.

A külképviseletek üdvözölték a magyar kormány elkötelezettségét e jogok támogatása mellett és azt, hogy 2011 júniusában Magyarország támogatta az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának a szexuális orientációról és a nemi identitásról szóló határozatát.

Az állásfoglalásban közölték: remélhetőleg a magyar emberek tiszteletet tanúsítanak a rendezvény iránt, és a magyar hatóságok megakadályozzák, hogy szélsőséges nézeteket vallók megzavarják az eseményt.

A Budapest Pride fesztivál keretében tartott felvonulás 2010-ben és 2011-ben különösebb rendbontás nélkül ért véget, de az azt megelőző három évben szélsőségesek zavarták meg: gyalázták a felvonulókat, majd kövekkel és sörösüvegekkel támadtak a rendőrökre.

2012-ben is békésen zajlott a felvonulás, az eseményt a demonstráció ellenzőinek nem sikerült megzavarniuk, az után azonban a Kossuth Lajos téren dulakodás alakult ki, és több embert őrizetbe vettek.

Budapesti külképviseletek az elmúlt években is közös nyilatkozatban biztosították támogatásukról a magyarországi LMBT-közösségeket.

 

 

 

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.