Bajnai: az MSZP és az Együtt-PM már megismert programjai hasonló irányba mutatnak

Az MSZP és az Együtt-PM már megismert programjai hasonló irányba mutatnak – mondta Bajnai Gordon volt miniszterelnök az InfoRádió Aréna című műsorában a szombaton kezdődő tárgyalássorozattal kapcsolatban, amelyet Horn Gyula volt miniszterelnök halála miatt halasztottak el péntekről.

 

 

Az Együtt-PM szövetség vezetője arról beszélt, hogy országjárásuk során a 106 egyéni választókerületből 90-et kerestek fel, csaknem kilencven helyen van választókerületi elnökük és helyi szervezetük. Gőzerővel dolgoznak azon, hogy néhány héten belül minden választókerületben ott legyenek – tette hozzá. Folyamatosan épül a potenciális képviselőjelöltjeik listája, de ezt akkor van értelme véglegesíteni, ha a demokratikus ellenzék meg tud állapodni a jelöltállításról – hangsúlyozta.

A remény ígéretével kell kampányolni – jelentette ki Bajnai Gordon. Hozzátette: rendet szeretnének tenni, ez sok változással jár az oktatástól a gazdaságpolitikán és a foglalkoztatáson át a rezsi tartós csökkentésig. A sok-sok változásnak kell összeállnia reménnyé, hogy lehet egy normálisabb, gyarapodó országban élni – folytatta. Szerinte akkor lehet a rendszerváltozás első 25 évét lezárva egy új korszakot nyitni, ha az állam tevékenységének középpontjában a törekvő, a saját sorsukon javítani akaró emberek támogatása áll.

Annak a véleményének is hangot adott, hogy a Fidesz tavaly október óta “lejárató kampányt” indított ellene. Ez szerinte azt mutatja, hogy féltik a hatalmukat tőle.

A volt kormányfő elmondta: az MSZP-t vezető Mesterházy Attilával már hetekkel ezelőtt kimondták, hogy az ellenzéki megállapodásnak van egy minimuma, az, hogy az egyéni körzetekben csak egy demokratikus ellenzéki jelölt álljon szembe a Fidesszel. Ennél többet szeretnének, azt, hogy a győzelemre legnagyobb esélyt adó, a legszorosabb együttműködés alakuljon ki, amire meglátása szerint az MSZP is törekszik. A tárgyalási folyamatot ismertetve elmondta, hogy először az elvekben és egy közös kormányzás alapjaiban kell megállapodni, ezután kell dönteni az egyéni jelöltekről, majd egy közös kampánystratégiáról, és várhatóan a folyamat végén döntenek a közös miniszterelnök-jelölt személyéről.

Bajnai Gordon arról is beszélt, hogy Magyarországon helyre kellene állítani a politikum és a szakértelem egyensúlyát, ugyanis ma minden a politika alá van rendelve. A 2014-es választást követően korszakváltást kell végrehajtani a magyar politikában, mert ami most történik, az a szakadék felé viszi az országot – folytatta.

Úgy fogalmazott: ha a jelenlegi kormány hatalmon maradna, akkor a gazdaság zsugorodna. Szociális összeomlás felé haladunk, miközben ötszázezer ember külföldre ment – hangsúlyozta. Ha ők nem jönnek vissza, ha nem itt fizetnek adót, ha nem ide születnek a gyerekeik, az demográfiai katasztrófát okoz – mondta.

Azért is kormányt, rezsimet és korszakot kell váltani, mert “Orbán Viktor rendszere az Európai Unión belül nem tartható”, a kormányfőnek “egy nyűg, egy kényszer” az, amit az EU jelent – állította a volt miniszterelnök. Szerinte Magyarország számára sorskérdés, hogy bennmaradjon az Európai Unióban és ott keményen érvényesítse az érdekeit. Orbán Viktor viszont nem a nemzeti érdeket képviseli a tagszövetségen belül, hanem saját hatalmáért küzd. Ezt szabadságharcnak állítja be, de “valójában a mi szabadságunkat nyomja el” – összegzett.

Azt mondta: ma az ország sokkal rosszabbul teljesít, mint a térség hozzá hasonló államai. A legfőbb probléma a bizalomhiány, ami nemcsak a külföldieket jellemzi, ugyanis a magyar vállalkozók sem ruháznak be. Senki nem fog befektetni egy olyan országban, ahol 2011-ben 26 alkalommal, vagyis kéthetente változtatták adójogszabályokat – tette hozzá Bajnai Gordon.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.