Bátánál ma várható a Duna tetőzése

A Tolna megyei Bátánál ma várható a dunai árhullám tetőzése, a községben szerdára virradóra is folytatták a megelőző védekezést – közölte a Tolna megyei katasztrófavédelmi szóvivő az MTI-vel.

 

 

Boros Brigitta elmondta: éjszaka 277-en, katonák, tűzoltók dolgoztak a gátakon, mert a vízügyi szakemberek szerint meg kellett erősíteni az ideiglenes védműveket.

Az előrejelzések szerint szerdán 775 centiméteren tetőzik a Duna Bátánál – tette hozzá. A várható vízszint 34 centiméterrel haladhatja meg a 2002-es árvíz idején mért eddigi legmagasabb, 741 centiméteres vízállást.

Az 1700 lakosú településen két és fél kilométer hosszan építették ki a védművet, amely 30 centiméterrel magasabb a várható vízszintnél. A községben 90-100 házat veszélyeztet az ár, keddig több mint harmincan hagyták el ideiglenesen otthonukat.

Dunaföldvárnál és Paksnál apadásnak indult a Duna; az Országos Vízügyi Főigazgatóság adatai szerint szerda reggel hat órakor Dunaföldvárnál 706 centiméter volt a vízállás, ez 15 centivel alacsonyabb a kedd reggeli, tetőző vízszintnél.

Paksnál szerda reggel hat órakor 883 centiméteres vízállást mértek, ez nyolc centis csökkenést jelent a kedd délelőtti tetőzéshez képest.

 

Baranyában erősítették és magasították a gátakat

Baranyában több helyen a gátak megerősítésére, magasítására volt szükség az elmúlt órákban a dunai árvízi miatt – tájékoztatta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője szerdán az MTI-t.

Kasza Anett azt mondta: a legintenzívebb védekezést folytató településen, Dunaszekcsőn 60 tűzoltó homokzsákokkal erősítette meg a mintegy 50 ingatlan védelmét szolgáló Széchenyi utcai földgátat, a Halász utcai idősek otthonánál szivattyúval próbálják megelőzni az épület elöntését. Dunaszekcső szennyvízhálózatának működtetéséhez egy, a korábbinál nagyobb teljesítményű szivattyút használnak.

Kasza Anett szólt arról is, hogy az éjszaka folyamán hazaérkeztek Pest megyéből azok a tűzoltók, akiket az elmúlt napokban vezényeltek a térségbe. Ők mostantól a baranyai védekezést segítik. Velük együtt 300 hivatásos és napi 150 önkéntes dolgozik a veszélyeztetett területeken.

A szóvivő megjegyezte: a Duna vízszintje jelenleg Dunaszekcsőnél 963, Mohácsnál 952 centiméter, a tetőzést csütörtökre, 985 és 975 centiméterre várják. A rekordmagasság 984, illetve 992 centiméter, melyet 1965-ben mértek.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.