Kóbor János magas ortodox egyházi kitüntetést kapott Moszkvában

Magas orosz ortodox egyházi kitüntetést kapott pénteken Kóbor János, a Omega frontembere, az együttes többi tagja pedig ugyancsak elismerésben részesült Moszkvában.

 

 

A magyar énekes a Nagykereszt Érdemrendet vehette át, az Omega együttes többi tagja pedig a Mihail Alekszandrovics Romanov Nagyherceg Emlékéremben részesült. Ezt az elismerést kapta meg a Moszkvai Magyar Kulturális Központ vezetője is közreműködéséért az Omega-koncert létrejöttében.

Baranyi András, a Balassi Intézet Moszkvai Magyar Kulturális Központjának igazgatója az MTI-nek elmondta: a kitüntetést, amely Kóbor Jánost és az Omega együttes minden tagját váratlanul érte, Szergij atya, a moszkvai Szentlélek eljövetele kolostor vezetője, neves misszionárius kezdeményezte, aki vendégül látta őket pénteken az egyházi intézményben.

A pópa a hetvenes években maga is rockzenész volt, azóta nagy rajongója a magyar együttesnek, és ma az irányítása alatt álló kolostor égisze alatt is működik rockzenekar.

A kitüntetést Ilarion kelet-amerikai és New York-i metropolita, az orosz ortodox egyház külföldi elöljárójának tanácsadója adta át a nemrég Kossuth-díjjal kitüntetett, 51 éve működő magyar rockegyüttes énekesének.

A Nagykereszt társadalmi és egyben egyházi kitüntetés, amelyet a hagyományos keresztény értékek védelméért, hazafias tevékenységért adományoznak, és misszionáriusok is megkaphatják azt. Szergij pópa az ünnepélyes átadáson elmondta, Kóbor János nagyban hozzájárult az orosz-magyar kapcsolatok erősítéséhez.

A moszkvai ortodox kolostor vezetője úgy fogalmazott, hogy az Omega és a rockzene a szabadságot hozta el valamennyiük számára a hetvenes években, és ez a szabadság végső soron visszavezette az embereket a hithez, a valláshoz – idézte Szergij atyát Baranyi András.

Az Omega együttes fennállásának 51 éve óta először csütörtökön adott koncertet Oroszországban.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.