Thatcher halála – Több mint kétezer meghívott a gyászszertartáson

Kétezernél is több hivatalos meghívót küldött ki a brit kormány Margaret Thatcher néhai miniszterelnök jövő heti gyászszertartására – közölte csütörtökön a Downing Street. A meghívottak között van az összes még élő volt amerikai elnök.

 

 

A 87 esztendős korában hétfőn elhunyt egykori konzervatív párti brit miniszterelnök jövő szerdára tervezett búcsúztatási szertartásának vendéglistáját a kormány, Margaret Thatcher családjának tagjai és a Konzervatív Párt illetékesei állították össze.

A búcsúszertartást a londoni Szent Pál-székesegyházban, az anglikán világunió elsőszámú nagy-britanniai templomában tartják. A székesegyház befogadóképessége 2300 fő, így a templom valószínűleg zsúfolásig megtelik a szertartás alkalmából.

A gyászszertartáson jelen lesz II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp edinburghi herceg is. Az uralkodó csaknem fél évszázada először vesz részt egy elhunyt brit miniszterelnök búcsúztatásán; legutóbb az 1965-ben meghalt Winston Churchill temetési szertartásán volt jelen.

A királynőnek uralkodása eddigi 61 esztendeje során – a jelenleg hivatalban lévő David Cameronnal együtt – összesen 12 miniszterelnöke volt; közülük nyolc már nem él.

Margaret Thatcher jövő szerdai gyászszertartására meghívták az Egyesült Államok volt elnökeit, az összes még élő volt brit miniszterelnököt – John Majort, Tony Blairt és Gordon Brownt -, valamint Thatcher kormányainak összes élő egykori tagját.

Jelen lesz a teljes jelenlegi brit kabinet, valamint José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter, Stephen Harper mostani és Brian Mulroney volt kanadai miniszterelnök.

Meghívót küldtek Mihail Gorbacsovnak is, a Downing Street csütörtöki tájékoztatása szerint azonban az egykori szovjet vezető egészségügyi problémák miatt nem tud részt venni a szertartáson.

A színházi közélet kiemelkedő szereplői közül meghívták mások mellett Lord Andrew Lloyd Webber világhírű musicalkomponistát.

A londoni miniszterelnöki hivatal kiemelte tájékoztatójában, hogy Cristina Fernández de Kirchner argentin elnöknek nem küldtek meghívót, jóllehet Argentína londoni nagykövetét meghívták Thatcher búcsúztatására.

Argentína 1982-ben lerohanta a brit korona fennhatósága alá tartozó dél-atlanti Falkland-szigeteket. Margaret Thatcher kormánya az invázió után három nappal expedíciós haderőt indított útnak, és a kivezényelt húszezer fős brit kontingens 74 napos háborúban vereséget mért a megszálló argentin erőkre.

Argentína azóta sem mondott le a szigetcsoportra támasztott területi igényéről, és Kirchner elnök az utóbbi hónapokban különösen éles hangú nyilatkozatokat tett az ügyben.

Margaret Thatcher koporsóját a tervek szerint a falklandi háború brit veteránjai viszik be a Szent Pál-székesegyházba.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.