Ellenzéki tiltakozás az esélyegyenlőséget érintő törvénymódosítás ellen

Közös nyilatkozatban tiltakoznak az esélyegyenlőséget érintő kormányzati törvénymódosítás ellen ellenzéki pártok, valamint a Hálózat a Tanszabadságért (HAT) nevű civil szervezet, mivel szerintük az visszaállítja a roma tanulók rendszerváltás előtti szegregált oktatását.

 

 

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott dokumentumban a Demokratikus Koalíció (DK), az Együtt 2014 – PM választási szövetség, az MSZP, a SZEMA liberális párt, továbbá a HAT azt követeli a kormánytól, hogy vonja vissza az alaptörvény negyedik módosításával összefüggő esélyegyenlőségi változtatási javaslatait, mivel az – mint fogalmaznak – semmibe veszi az elmúlt húsz év minden erőfeszítését.

Az aláírók szerint a kabinet a módosítással újabb uniós kötelezettségszegési eljárást kockáztat, mivel az szembemegy Európai Unió személyek közötti, faji- vagy etnikai származásra való tekintet nélküli egyenlő bánásmód elvével.

Mint írják Navracsics Tibor igazságügyi és közigazgatási miniszter a legszegényebb és legrosszabb érdekérvényesítő képességgel rendelkező rétegek kárára akar újra szegregációt bevezetni. Kiemelik: a cigány tanulókat már a rendszerváltás előtt is tömegesen elkülönítették, amit felzárkóztatással, speciális oktatási igények kiszolgálásával, valamint a “cigányok csak együtt érzik jól magukat” állítással próbáltak igazolni. A szervezetek ugyanakkor úgy gondolják, az “elkülönítve de egyenlő esélyekkel” oktatási dogma mindenhol megbukott az elmúlt 50 évben, a felzárkózás ígéretéből pedig szinte mindig lemaradás lett ilyen feltételek mellett.

Az alaptörvény módosításával összefüggésben álló törvényjavaslat indoklásában Navracsics Tibor a változtatásokról azt írja, azok az esélyegyenlőség megvalósulásának elősegítése mellett kifejezetten nevesítve utalnak a társadalmi felzárkózás elősegítésére.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.