Tüntetés a Fidesz-székház előtt

Demonstrációt tartott szombat délután egy Facebookon szerveződő csoport a Fidesz megalakulásának 25. évfordulóján, illetve az alaptörvény negyedik módosításának április 1-jei hatálybalépése előtt a párt Lendvay utcai székházánál, majd a tüntetők néhány száz fős csoportja elindult a rendőrség Gyorskocsi utcai épületéhez.

 

 

A Fidesz-székház előtti utcaszakaszt a Dózsa György útig megtöltő tömegben többen a hajdani népköztársaság címerét viselték, amelyen a Fidesz-felirat volt olvasható. Egy táblán az állt: “Ti vagytok azok ma, akik ellen ’89-ben küzdöttetek!”

A Lendvay utcában megjelenteket a Fidesz-székházra kitett “Békés ünnepet!” feliratú molinó fogadta.

A Facebookon szerveződő civil demonstráció szervezői bejegyzésükben azt írták, arról a Fideszről akarnak megemlékezni, amely egykor az önkény ellen, a jogállamért küzdött, de mára az önkény pártjává vált, és kizárólagos hatalomra tör.

A Mostantól az önkény ellen! Mostantól a jogállamért! mottóval megrendezett tüntetésen emlékeztettek arra, a Fidesz március 30-án ünnepli 25. születésnapját, április 1-jén pedig hatályba lép az alaptörvény negyedik módosítása. “Míg ők saját rendszerüket ünneplik, mi mutassuk meg, hogy ez a rendszer számunkra, magyar állampolgárok számára elfogadhatatlan, és harcolni fogunk ellene!” – írták a Facebookon.

Véleményük szerint az április 1-jén életbe lépő negyedik alkotmánymódosítás megsemmisíti a kommunizmus utáni Magyar Köztársaság összes alkotmánybírósági döntését, és megtiltja a bíróságnak, hogy szót emeljen az alkotmányozó hatalom következő lépései ellen.

“Mi, Magyarország állampolgárai, ezt nem hagyhatjuk. Mostantól tüntetünk és szerveződünk, sztrájkolunk, ha kell. Mindennap fel fogjuk emelni a szavunkat az önkény ellen! Nem nyugszunk, amíg újra jogállamban nem élhetünk. Ez az aktív állampolgári ellenállás első napja. Nem hagyjuk!” – fogalmaztak.

A tüntetéshez a diákokkal való szolidaritásból, valamint az alaptörvény elleni tiltakozásul csatlakozott Schiffer András, az LMP társelnöke és más LMP-s politikusok is.

A demonstráción a felszólalók közül többen a jövő évi választásokon való részvételre hívtak fel, utalva ezzel egy korábbi rendezvényükre, ahol Tamás Gáspár Miklós filozófus azt javasolta, hogy a demokratikus ellenzéki pártok bojkottálják a választást.

Kőszeg Ferenc

A rendezvényen szót kért Kőszeg Ferenc, a rendszerváltás demokratikus ellenzékének egyik tagja is, aki ugyancsak úgy vélte, nem hiszi, hogy a választás bojkottjával eredményt lehetne elérni, és az inkább a jobboldalnak kedvezne. Azt hangoztatta: Orbán Viktornak mennie kell, és előbb-utóbb menni is fog. Hangsúlyozta: a Fidesz az elmúlt 25 évben szinte mindenben megváltoztatta az álláspontját; szavainak alátámasztására Orbán Viktor korábbi mondatait idézte.

A felszólalók arról is beszéltek, hogy a kormányfő – visszaélve a kétharmados országgyűlési többséggel – diktatúrává változtatja az országot. Mások azt hangsúlyozták, hogy az alkotmányt elvették tőlük, és ezzel együtt a tiltakozás jogos eszközeit is.

A tüntetők néhány száz fős csoportja a rendezvény végén a rendőrség Gyorskocsi utcai épületéhez indult, hogy így tiltakozzon a március 7-i “székházfoglaló” HaHa-s diákok szerintük jogszerűtlen előállítása ellen. A menet egy “Alkotmányt” feliratú molinó mögött vonult, és “Az alkotmány nem játék!” mondatot skandálta.

 

Egy férfi áll transzparenssel a kezében a Mostantól az önkény ellen! Mostantól a jogállamért! címmel meghirdetett demonstráción a Fidesz Lendvay utcai székházánál 2013. március 30-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

 

A Mostantól az önkény ellen! Mostantól a jogállamért! címmel meghirdetett tüntetés résztvevői a Fidesz Lendvay utcai székházánál 2013. március 30-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.