Nagyheti zarándoklat kedden a Fertő-tájon

A húsvétra készülve nagyheti zarándoklatot tartanak kedden a Mária út Sarród és Kópháza közötti szakaszán. A magyar és az osztrák hívek 25 kilométert tesznek meg a Mária úton, amelynek közép-európai szakasza Csíksomlyót és az ausztriai Mariazellt köti össze.

 

 

Az osztrák kezdeményezésre elindított, a Fertő-táj Világörökség Egyesület koordinációjában megvalósuló rendezvény magját a helyi csoportok tagjai alkotják, de várnak résztvevőket Győrből, Szombathelyről, a burgenlandi Boldogasszonyból (Frauenkirchen) és Pomogyból (Pamhagen) is – mondta Vissi András szervező az MTI-nek hétfőn. A tervek szerint a zarándoklatot rossz időben is megtartják.

Ismertetése szerint a Hit évében a zarándoklat hívószava: “Keljünk útra Máriával Krisztushoz”. Ez a mottó a szó szoros értelmében megvalósul a keddi zarándoklaton, mivel az idén a kópházi Kegytemplomban kiállított, egész évben át ott látható várvidéki (burgenlandi) horvátok máriacelli Vándor Madonna-szobra is elkíséri az útra kelő zarándokokat. A zarándoklat végállomásán a kópházi Kegytemplomban újból a helyére teszik majd a szakrális alkotást.

A magyar, német és horvát nyelvű szentmisét a felújított Kegytemplomban Pápai Lajos megyéspüspök és Pál László kismartoni pápai vikárius mutatja be a zarándoklat zárásaként.

A Csíksomlyót Mariazell-lel összekötő 1400 kilométeres zarándokutat tavaly adták át. Az osztrák-magyar határon átnyúló szakasz fejlesztése a Fertő-táj Világörökség Egyesület partnerségével valósult meg. Nemcsak irányítótáblákat, kilométerköveket helyeztek ki, hanem a pihenőhelyeken, szakrális csomópontokon Mária-kapukat is állítottak a projektpartnerek. Az úton való eligazodást útikönyv is segíti. A infrastruktúra fenntartását a Fertő-parti zarándok közösségek biztosítják, tagjaik gondozzák az irányítórendszert, festik a Mária út jelzéseit.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.