Uniós témákról és érzékeny kérdésekről is tárgyalt Martonyi Pozsonyban

Ivan Gasparovic szlovák államfővel és Robert Fico miniszterelnökkel is tárgyalt Martonyi János külkügyminiszter egynapos hivatalos pozsonyi látogatásán. A magyar tárcavezető mindkét találkozót hasznosnak értékelte.

 

 

Martonyi János kifejtette: Robert Fico miniszterelnökkel főként európai témákról egyeztettek, a csütörtökön sorra kerülő uniós csúcsértekezlet tükrében, a szlovák államfővel pedig azokat a kérdésköröket tekintették át, amelyek Ivan Gasparovic és Áder János közelmúltbeli magyarországi találkozóján kerültek terítékre, beleértve az érzékeny kérdéseket is.

A magyar külügyminiszter szerdán délután a Magyar Közösség Pártjának (MKP) vezetőivel tárgyalt. Berényi József, az MKP elnöke elmondta: tárgyalásuk során központi témaként a felvidéki magyarságot érintő aktuális kérdések, a kisebbségi nyelvhasználat ügye, az oktatásügy és a kettős állampolgárság problémaköre került terítékre.

Martonyi János egynapos hivatalos látogatáson tartózkodott szerdán Pozsonyban. Szlovák kollégájával, Miroslav Lajcákkal a kétoldalú kapcsolatok kiemelt projektjeit tekintette át, egyeztettek a közép-európai regionális szervezetek és fórumok célkitűzéseiről, valamint aktuális európai témákról is. A találkozón olyan lezáratlan, érzékeny témák is terítékre kerültek, mint a kettős állampolgárság kérdése.

A találkozó után Martonyi János és Miroslav Lajcák is megállapította, hogy példa nélküli intenzitású a kapcsolattartás szintje a szlovák és a magyar fél között az utóbbi időszakban, ami azt mutatja, hogy a kétoldalú kapcsolatok új minőséget kaptak.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.