“Az alkotmány nem játék!” – Transzparenst feszítettek ki a Lánchídra

Lezárták a rendőrök a forgalom elől a fővárosban az Alagutat és a Lánchidat, amelyeken keresztül a budai Várból a Kossuth térre vonultak a tüntetők hétfőn késő este, a hídon “Az alkotmány nem játék!” felirattal két aktivista transzparenst feszített ki.

Az alkotmány negyedik módosítása ellen demonstrálók, akik előzőleg a Dísz téren azt szorgalmazták, hogy Áder János köztársasági elnök ne írja alá az alaptörvénynek az Országgyűlés által elfogadott negyedik módosítását, az Alagútban szembetalálkoztak azokkal a fiatalokkal, akiket a Parlamentnél délelőtt tartott demonstrációról állítottak elő a rendőrök.

Civilek az alkotmány negyedik módosítása ellen demonstrálnak a Sándor-palota közelében, a budavári Dísz téren 2013. március 11-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

 

Az alaptörvény negyedik módosítása ellen szervezett civil demonstráció résztvevői vonulnak a budai Váralagútban 2013. március 11-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A tüntetők azt kiabálták nekik: “Hősök vagytok!”.

A menet élén haladók két molinót tartanak, ezeken az olvasható: “Haza csak ott van, hol jog is van!”.  A Fidesz 1989-es programjára utalva a tömeg azt is skandálja: “89!”

Miközben a demonstrálók a Lánchídon vonultak, ketten felmásztak a híd címeréhez, ahol egy traszparenst feszítettek ki “Az alkotmány nem játék!” felirattal.

A Kossuth térre vonulókat mintegy 60 rendőr kíséri, a környező utcákban is sok rendőr látható.

Rendőrök szorítják ki az alaptörvény negyedik módosítása ellen szervezett civil demonstráció résztvevőit az Országház előtti elzárt területről 2013. március 11-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Hétfő estére valamennyi fiatalt elengedték azok közül, akiket délelőtt az alaptörvény negyedik módosítása ellen a Parlamentnél tartott demonstrációról állítottak elő a rendőrök. Pap Judit, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának ügyeletese az MTI-nek azt mondta: összesen 16 embert állítottak elő. Hétfő este 9 órára valamennyien távozhattak.

 

A Lánchídnál befejeződött be a demonstráció

A Lánchíd közepét elfoglaló mintegy húsz tüntető rendőri felszólításra hétfő éjfél után elhagyta a hidat, szétoszlottak a Széchenyi téren maradt demonstrálók is.

Az MTI tudósítói előzőleg Hajas Barnabást, az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának közjogi főosztályvezetőjét látták, amint a távozókkal együtt lejött a hídról. Az MTI kérdésére csupán annyit mondott, hogy többen is ott voltak a demonstráción az ombudsmani hivataltól.

Rendőri intézkedés az MTI tudósítóinak beszámolója szerint nem történt, ezt megerősítette az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának ügyeletese is. Pap Judit azt mondta: személyi szabadságot nem korlátoztak, “a rendőrség a főváros közrendjét és közbiztonságát megőrizte”.

A tüntetők távozása után a hídon újra megindult a forgalom.

Hétfő este a tüntetés a budai Várban, a Dísz téren kezdődött, ahol néhány ezren azt szorgalmazták, hogy Áder János köztársasági elnök ne írja alá az alaptörvénynek az Országgyűlés által elfogadott negyedik módosítását. A demonstráció a Kossuth téren folytatódott, ahol tüntetők megpróbáltak bejutni a Parlament parkolójába, de a rendőrök visszaszorították őket.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.