Fidesz-székház – Az Alkotmánybíróság épületénél ért véget a tüntetés

Az Alkotmánybíróság épülete előtt beszédekkel ért véget csütörtök este fél 11-kor az a tüntetés, amely reggel a Fidesz Lendvay utcai székháza udvarának és erkélyeinek elfoglalásával kezdődött.

Az I. kerületi Donáti utcában a tüntetők egyike felszólalásában úgy fogalmazott, erőszakmentes, de radikális tüntetésükkel az a céljuk, hogy megakadályozzák az alaptörvény negyedik módosítását, mivel szerintük az teljesen aláássa a jogállamiságot.

Mint mondta, a polgári engedetlenség minden lehetséges formáját felhasználják a jövőben is mindaddig, amíg a kormánypárt nem biztosítja a demokráciát, a jogállamiságot.

Az Alkotmánybíróság épületénél a jórészt fiatalokból álló 200-300 fős tömeg előtt Tamás Gáspár Miklós filozófus is felszólalt, fércműnek nevezve az alaptörvényt. Arra figyelmeztette a jelenlévőket, hogy nem elég elutasítani ezt az alkotmánymódosítást, továbbá eltörölni a Fidesz által elfogadott alaptörvényt, hanem új, a nép érdekeit figyelembe vevő alkotmányozásra is szükség van, mivel a korábbi nem nyújtott megfelelő védelmet.

Tamás Gáspár Miklós úgy vélte, ezt a munkát jórészt az ott megjelent fiatal generáció végzi majd el, akik az egész társadalom nevében és helyett emelték fel a szavukat.

A felszólalók visszautasították a Fidesz azon állítását, amely szerint “Bajnai-gárda” lennének.  Tamás Gáspár Miklós szerint mindent elmond a hatalomról, hogy ilyen aljas rágalmakkal támadja a jogaikért kiálló fiatalokat.

Korábban a demonstrálók az Andrássy út-Lánchíd útvonalon érték el az Alkotmánybíróság épületét. Az Oktogonra csütörtök este 9 órára értek a Fidesz budapesti, Lendvay utcai székházától elindult tüntetők, a menet áthaladásának idejére lezárták a nagykörutat, addig a 4-es és a 6-os villamosok sem mehettek tovább.

A rendőrség végig sorfallal kísérte a mintegy 200-300 demonstrálóból, jórészt fiatalokból álló menetet, annak elején és végén is rendőrautók haladtak – jelentette az MTI tudósítója a helyszínről. Az alaptörvény negyedik módosítása ellen tüntetők az úttesten mentek, az Andrássy útnak a Bajcsy-Zsilinszky út felé vezető oldalát foglalták el. A menet elején egy molinót vittek, amelyen az áll: “Az alkotmány nem játék!”.

A tüntetők a Lánchídon keresztül mentek át Budára. E közben fáklyákat gyújtottak, doboltak, sípoltak, kolompoltak és olyan jelszavakat skandáltak, hogy “Ne írd alá, János!”, “Demokráciát, jogállamot, alkotmányt!”, erről népszavazást is követeltek a magukat többször is márciusi ifjaknak nevező demonstrálók.

A tiltakozás nagy rendőri biztosítás mellett, rendbontás nélkül ért véget.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.