Török István: a székely zászló kitűzése támogatandó ügy

(Budaörs, 2013. március 6., Budaörsi Infó) A Budaörsi Infó szerkesztősége a korábbi hetekben több budaörsi önkormányzati képviselő véleményét is ismertette székelyzászló-ügyben. Török István fideszes alpolgármester válaszában kifejti, hogy miért is tartotta volna feleslegesnek Budaörsön a székely lobogó kitűzését a Városházára.

 

 

Több magyarországi képviselő-testületi ülésen is szavaztak már a politikusok a székely zászló kihelyezésének ügyéről, ezen települések közül azonban csak kevés olyan akadt, ahol végül abban állapodtak meg a képviselők, hogy a zászló – bár egyéb helyen kihelyezésre kerül -, ne kapjon helyet a Városháza előtt. Budaörs is ezekhez a településekhez tartozik.

Török István fideszes alpolgármester a február 27-én tartott képviselő-testületi ülés elején bejelentette, hogy a Fidesz és a KDNP szervezésében március 14-én a székely zászló a Templomkertben kihelyezésre kerül. Majd megkérte képviselőtársát, Császárné Kollár Tímeát, hogy vonja vissza előterjesztését, a lobogó Városházára történő kihelyezésének sürgősségi indítványát. Hogy mi állt az ügy hátterében, és milyen okok miatt döntött végül így a képviselő-testület, azt Török István a szerkesztőségünkhöz megküldött válaszlevelében így világítja meg:

“Nos, a Székely zászló kitűzése a politika szimbolikus világába tartozik. Kifejezi a szolidaritásunkat a határon túl élő nemzettestvéreinkkel. Visszafogott reakció – egy durva magyarság ellenes támadásra. Természetesen, mint ilyet, bármilyen formában támogatandónak gondolom, és egyetértek a kormánypárt döntésével.

Ahogy a testületi ülésen is elmondtam, a budaörsi Fidesz-KDNP elképzelése szerint a március 15-i nemzeti ünnep előestéjén 14-én 19 órakor tervezzük felvonni a székely lobogót a város tradicionális központjában, az országzászló mellé. Rendezvényünk nyilvános, bárkit aki csatlakozni szeretne, szeretettel várjuk.

A városházára való kitűzés – sajnos, nálunk, Budaörsön felesleges, és érthetetlen, a „politikai öncélt” szolgáló indulatokat gerjesztene, esetleg megtörténtét is megakadályoznák egyes politikai erők – , így ilyen tartalmú előterjesztést nem készítettünk. Úgy gondoljuk, mindez méltatlan lenne az ügy nemes céljához.

Úgy gondolom, – sajnos -, hosszú időnek kell még eltelnie Magyarországon ahhoz, hogy az összes hazai politikai erő (baloldal, jobboldal, nemzeti radikálisok, liberálisok, zöldek) egy ilyen ügy kapcsán egységesen, szabad akaratukból vállalt önkéntes összefogással tudjanak kiállni a magyar érdekekért, és senkiben sem merüljön fel a téma kapcsán „különvélemény”. Ez (is) az úgynevezett „nemzeti-minimum” része lenne. Más európai nemzetállamokban valamennyi politikai erő szentnek és sérthetetlennek tartja a nemzetpolitikai kérdésekben az összefogást. Ez képviselhet csak hatékony erőt. Mi ebbe az irányba próbálunk elmozdulni budaörsi rendezvényünkkel, amihez bárki szabadon csatlakozhat.”

facebook:

1 Komment

  1. […] sürgősségi beadványát, a zászló Városházára történő kitűzésének indítványát.  (Török István alpolgármester álláspontját is olvashatják itt az oldalunkon – a […]

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.