Karib-tenger: vulkanikus kürtőkre bukkantak

A Karib-tenger mélyén bukkantak víz alatti, vulkanikus kürtőkre brit kutatók. A hidrotermikus kémények felfedezése azért is bír nagy jelentőséggel, mert korábban a kutatók még sehol sem találtak ekkora mélységben hasonló kürtőket.

 

 

A kutatók beszámolója szerint véletlenül találtak rá a közel ötezer méteres mélységben (pontosan: 4958 méterrel a tengerszint alatt) elhelyezkedő vulkanikus kürtőkre. A Természeti Környezet Kutatásának Tanácsának csapata távirányítású búvárhajó segítségével végzett kutatást a Kajmán-árokban.

Jon Copley, az Országos Oceanográfiai Központ vezető kutatója hangsúlyozta, hogy a vulkanikus kürtők felfedezése teljesen váratlanul érte őket; majd azt is hozzátette, hogy munkájukban az a szép, hogy bármikor rábukkanhatnak – addig sosem látott, – új élőlényekre és jelenségekre.

A brit kutatók beszámoltak arról a megdöbbentő látványról is, hogy a kémények miként bocsátanak ki sötét vizet magukból. A kürtőkből kiáramló füstszerű anyag hőmérséklete helyenként meghaladja a 400 Celsius-fokot is.

Az 1970-es évektől kezdődően közel kétszáz hasonló területet fedeztek fel a kutatók; a Kajmán-árokban is találtak már korábban víz alatti kürtőket, de ilyen mélységben még sehol.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.