Földrengésjelző rendszer kiépítését tervezik Kínában

Kína öt éven belül az egész országra kiterjedő földrengés-megfigyelő rendszert szeretne kiépíteni – közölte egy a területet felügyelő hivatal illetékesére hivatkozva a kínai média szerdán.

 

 

A szakemberek arra számítanak, hogy a rendszer segítségével a földmozgás első észlelésekor képesek lesznek meghatározni annak helyét, és másodpercekkel az előtt, hogy a szeizmikus hullámok a föld felszínén ténylegesen kárt okoznának, értesíthetik az embereket.

Az időbeni figyelmeztetés emberéleteket menthet meg és csökkentheti az anyagi károkat – vélik a kutatók. A Hszinhua hírügynökség szerint a rendszer fejlesztésébe 2009-ben kezdtek, és telepítésének jóváhagyására várhatóan idén márciusban kerül sor.

Amennyiben a projekt zöld jelzést kap, az országban mintegy ötezer állomás megépítése kezdődhet meg 2 milliárd jüanos (70 milliárd forint) költségkerettel.

A kísérleti programhoz kapcsolódóan jelenleg száz állomás működik eredményesen a dél-kínai Fucsien tartományban.

Kínában viszonylag gyakoriak a földrengések, legutóbb például szerdán mértek a Richter-skála szerinti 4,8-es erősségű földmozgást a délnyugat-kínai Jünnan tartományban. Tíz lakóépület romba dőlt, 880 megsérült.

Kedden ugyancsak Jünnanban egy 4,9-es erősségű rengés 79 házat döntött le, több mint 900-ban okozott kárt, nyolc ember megsérült. A szomszédos Szecsuan tartományból kedden két kisebb erejű földrengést jelentettek.

2008 májusában a délnyugati Szecsuanban a Richter-skála szerinti 8-as, pusztító erejű földrengés következtében csaknem 70 ezren haltak meg, több százezren megsebesültek és milliók váltak hajléktalanná. Ez volt a legtöbb áldozatot követelő földrengés Kínában 1976 óta, amikor az észak-kínai Tangsanban legkevesebb 240 ezren vesztették életüket.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.