Nagyböjti bűnbánati estet tartanak pénteken a Szent István Bazilikában

Nagyböjti bűnbánati estet tartanak pénteken Budapesten a Szent István Bazilikában, ahol ebből az alkalomból Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek szentmisét mutat be – közölte Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense kedden.

 

 

Mint mondta, a program bűnbánati liturgiával kezdődik, ezenkívül lesz lehetőség gyónásra, illetve a keresztúti ájtatosságba is be lehet kapcsolódni, ezután következik a szentmise.

Emlékeztetett arra, hogy a péntek esti liturgikus eseményt a tavalyi nagyböjti városmissziós napokhoz hasonlóan rendezik meg, akkor a nagyvárosok evangelizációja programjának részeként tartották meg a liturgiát. Hozzátette: tavalyelőtt Erdő Péter a családról tartott ötrészes nagyböjti katekézissorozatot a Szent István-bazilikában, nagyböjt vasárnapjain, az este hat órai szentmise után.

A keresztények a nagyböjti bűnbánati időszakban Jézus Krisztus feltámadásának, a húsvétnak a megünneplésére készülnek, a hitben való elmélyülés, a kiengesztelődés és a lemondás segítségével.

A böjt vallásos gyakorlata a bűnbánat, a megtisztulás, az áldozat és a könyörgés fontosságát állítja középpontba, kifejezi az ember Isten iránt tanúsított szeretetét és az áldozatvállalását érte. Húsvétra készülve az egyház a böjt mellett az imát és az alamizsnálkodást (a szegények megsegítését) ajánlja híveinek. Az egyháznak sajátosan a nagyböjthöz kötődő szertartása a keresztúti ájtatosság, amelyen a hívek mintegy végigkísérik Krisztust a kereszthalála felé vezető úton.

“A nagyböjti időszak a hit évében értékes alkalmat kínál nekünk, hogy a hit és szeretet kapcsolatáról elmélkedjünk: arról, hogy milyen kapcsolat van az Istenben, Jézus Krisztus Istenében való hit és a szeretet között, amely a Szentlélek működésének gyümölcse és amely vezet minket az Istennek és másoknak való odaadás útján” – mondta korábban XVI. Benedek pápa.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.