A Deutsche Welle a székely zászlóról, a Lidové Noviny a magyar-szlovák viszonyról

A székelyzászló-ügyről közölt beszámolót a Deutsche Welle (DW) német nemzetközi közszolgálati műsorszóró társaság.

 

A Jégkorszak Magyarország és Románia között című beszámolóban a szerző, Keno Verseck kiemelte: a “+zászlóháború+ bizarr hatást kelt, de mindkét oldalnak az érdekében áll a nacionalizmus eszközeivel feltüzelt hangulat”. Hozzátette: “a kormányközeli médiumok mindkét országban olyan nacionalista kampányokat rendeznek, amelyekre másfél évtizede nem volt példa”.

A két ország közötti “történelmi megbékélés tulajdonképpen már lezajlott” – fejtette ki a DW szerzője, megjegyezve, hogy a megbékélés az EU-csatlakozás egyik előfeltétele volt, a kapcsolat azonban egy ideje lehűlt. Hozzátette: a budapesti vezetés támogatja a határon túli magyar kisebbség radikális képviselőit, és szüksége van a határon túli magyarok szavazatára a jövő tavaszi parlamenti választáson, mert “a hazai választók körében a szociális tarvágás politikája miatt egyre népszerűtlenebb”. A bukaresti kormány pedig a nacionalista retorikával “ugyancsak” el akarja terelni a figyelmet “a radikális megszorító politikáról”, és legitimálni akarja a tervezett közigazgatási reformot, amelynek révén a magyar kisebbség számos jogot elveszíthet.
http://www.dw.de/eiszeit-zwischen-ungarn-und-rum%C3%A4nien/a-16610040

A magyar-szlovák kapcsolatok jelenleg nem azért jók, mert Orbán Viktor és Robert Fico megoldották volna az égető problémákat, hanem azért, mert  a két miniszterelnök félresöpörte a problémás kérdéseket, s csak azzal foglalkoznak, amiben meg tudnak egyezni – állítja a Lidové Noviny cseh konzervatív napilap szerdán Ivan Gasparovic szlovák államfő budapesti látogatásával foglalkozó írásában.

A szerző szerint olyan megoldatlan kérdéseket “jegelnek”, mint a kettős állampolgárság, a Benes-dekrétumok vagy a szlovákiai magyarok jogaihoz fűzött magyar megjegyzések. Másrészt Magyarország és Szlovákia sikeresen együttműködik gazdasági téren.

“Ahogy szlovák és magyar újságírók is megjegyzik, a most szőnyeg alá söpört problémák száma olyan nagy, hogy veszélyezteti a  jelenleg kialakult kapcsolatok jó légkörét” – mutat rá Lubos Palata. Hozzáteszi: a két államfő, Áder János és Ivan Gasparovic ezt nyilván   érzékeli is, mert megállapodtak abban, hogy a vitás kérdéseket fokozatosan meg kell oldani.

“Az egyik ok, amiért ma Pozsony és Budapest olyan jól megértik egymást, a hasonló belpolitikai helyzet. Mindkét országban egyszínű kormányok vannak hatalmon, és úgy Gasparovic, mint különösen Áder, pártos államfők. És úgy Fico, mint Orbán is otthon a maga szája íze szerint akar kormányozni” – olvasható a lapban. “Orbán azt is tiszteli, hogy Ficóban a Duna másik oldalán olyan domináns pozícióban lévő partnere van, mint amilyennel ő és a Fidesz rendelkezik Magyarországon” – írta a cseh lap.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.