Az MSZP nyugdíjügyekben vár válaszokat a kormánytól

Az MSZP a nyugdíjvédelmi alappal, a magánnyugdíjpénztárakkal, a bányásznyugdíjakkal és a nyugdíjkasszával kapcsolatban vár választ kérdéseire a kormánytól.

 

Korózs Lajos, a szocialista párt szakpolitikusa szerdai sajtótájékoztatóján egyrészt azt kérdezte a kormánytól, hogy van-e még pénz a nyugdíjvédelmi alapban a magánnyugdíjpénztárak államosításából, azután, hogy a kabinet novemberben és decemberben összesen 240 milliárd forintot utalt el az IMF-hitel törlesztésére.

Azt mondta, tudomásuk szerint magyar részvényekben még 143 milliárd forintot, külföldi részvényekben pedig 111 milliárd forintot tartanak az alapban. Talán ennyi az összes pénz? – vetette fel.

A magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatban Korózs Lajos arra vár választ a kabinettől, hogy mennyi pénzt “tettek zsebre” azon magán-nyugdíjpénztári tagok befizetéséből, akik önkéntes tagdíj-kiegészítést is fizettek a kötelező tagdíjon felül.

A szocialista politikus arról is beszélt, hogy több ezer bányászt érint a rokkantnyugdíjak rendszerének átalakítása, mert míg korábban az egészségkárosodási járadékban részesülő bányászoknak megvolt a lehetősége, hogy összegszerűen ugyanazt a rokkantsági nyugdíjat kapják, mint a rokkant bányászok, ezt a kormány megszüntette. Ezzel kapcsolatban arra szólította fel a kormányt, hogy nyilatkozzon arról, milyen ajánlatot tesz a bányásztársadalomnak a jövőre nézve.

Korózs Lajos arra is választ várt a kabinettől, hogy a társadalombiztosítási, illetve a nyugdíjkassza hiánya miatt a nyugdíjasok melyik csoportja számíthat arra, hogy csökkentik vagy elvonják az ellátását. Talán az özvegyek vagy talán a rokkantak? – firtatta. Hozzátette: tavaly év végére a nyugdíjkassza hiánya elérte a 70,8 milliárd forintot, míg az egészségügyi kasszával együtt a tb-alapok hiánya meghaladta a 142 milliárdot.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.