“Orbán briliáns megoldást alkalmazott” – A cseh CSSD követné a magyar példát

A közvélemény-kutatásokban vezető cseh ellenzéki párt, a szociáldemokrata CSSD a magyar példát követve a lakosság válláról a nagyvállalatokra helyezné át az adóterheket a gazdasági fellendülés megindítása érdekében – írja a Bloomberg hírügynökség.

 

A magyar mintát követve a CSSD eltörölné azt a törvényt is, ami lehetővé teszi az adófizetőknek, hogy társadalombiztosítási befizetéseik egy részét privát számlákra irányítsák át.

Jan Mladek, a párt “árnyék pénzügyminisztere” a Bloomberg hírügynökségnek adott interjúban elmondta, hogy a párt a pénzügyi, energiaipari és távközlési vállalatok társasági adóját 19 százalékról 30 százalékra emelné, szemben a többi ágazatra kivetni tervezett 21 százalékkal.

Petr Necas miniszterelnök a költségvetési deficit csökkentése érdekében visszafogta a kiadásokat, megemelte az áfát és megnövelte a magas keresetekre kivetett személyi jövedelemadót, ami történelmi mélypontra vitte ugyan a kötvényhozamokat, de visszafogta a belföldi keresletet. Mindez pedig a krízisbe jutott euróövezetbe irányuló cseh export visszaesésével együtt három év leforgása alatt már a második alkalommal taszította recesszióba az országot.

Az exportra támaszkodó cseh gazdaság tíz év folyamatos növekedést tudhatott maga mögött egészen 2008-ig, a globális pénzügyi krízist kirobbantó Lehmann-válságig. Tavaly a cseh GDP szeptemberig három egymást követő negyedévben csökkent.

A cseh kormány választói támogatottsága mostanra a mélybe zuhant, hasonlóan ahhoz a helyzethez, amikor Európa-szerte Romániától Spanyolországig már számos kormányt váltottak le a szavazók a gazdaságot bénító megszorításaik miatt. A CSSD – ha most lennének a szavazások – a közvélemény-kutatások szerint a jelenlegi 56 helyett 84 parlamenti széket szerezne meg a 200-ból, míg a kormányzó konzervatív ODS jelenlegi 53 helyett 42 helyet, koalíciós partnere pedig, a TOP09 41 helyett 29-et.

“Az elsőszámú feladat a növekedés megindítása lenne, mivel a pénzügyeket nem lehet növekedés nélkül konszolidálni” – mutatott rá Jan Mladek közgazdász, aki korábban mezőgazdasági miniszteri és pénzügyminiszter-helyettesi posztokat töltött be.

Egyes ágazatok kiemelt megadóztatása mellett a CSSD más ágazatok képviselőit befektetőként kívánja visszacsábítani az országba. Csehszlovákia 1993-es felbomlása óta 78 milliárd euró közvetlen külföldi befektetés érkezett az országba, a legnagyobb összeg, 9 milliárd euró 2005-ben. 2011-ben pedig 3,8 milliárdra csökkent a befektetési érték.

“Vissza kívánunk térni ehhez a szép hagyományhoz, támogatni kívánjuk a közvetlen külföldi befektetéseket elsősorban azért, mert a Cseh Köztársaság alapvetően feldolgozóipari ország” – mondta Jan Mladek. “Pártunk jó kapcsolatokat ápol a nagyvállalatokkal és a szakszervezetekkel. Őszinte szándékunk a befektetések támogatása” – tette hozzá.

Az ország GDP-jének 75 százalékát olyan nagyvállalatok, mint Volkswagen, a Hyundai, a Peugeot, a Toyota és a Foxconn exportja adja.

A pénzügyi konszolidáció keretében a CSSD követné a magyar példát a magán-nyugdíjpénztári számlákra átirányított társadalombiztosítási befizetésekkel keletkezett aktívák sterilizálásával is az államadósság csökkentése érdekében.

A CSSD amint hatalomra kerül, eltörli azt az idén hatályba lépett nyugdíjreform-törvényt, ami lehetővé teszi a társadalombiztosítási befizetések egy részének átirányítását privát számlákra – közölte Jan Mladek az interjúban.

“Orbán briliáns megoldást alkalmazott” – fejtette ki Jan Mladek a Bloomberg hírügynökségnek. “Nem államosított, hanem a feltételek megváltoztatásával terelte vissza az embereket az állami nyugdíjrendszerbe” – mondta. “Mi nem árulunk zsákbamacskát, a multinacionális cégek előtt nem titok, hogy jobban teszik, ha nem bocsátkoznak hasonló kalandokba”

Csehországban hat pénzintézet kezdte meg nyugdíjpénztári számlák vezetését, egy azonban, az ING Groep NV cseh érdekeltsége “politikai konszenzus hiányára” hivatkozva nem vállalta fel annak kockázatát, hogy részt vegyen a programban.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.