A havazásban érintett legtöbb út nehezen járható

Az ország nyugati és középső részén, vagyis az intenzív havazásban érintett területeken a fő- és mellékutak egyaránt nehezen járhatóak hétfő reggel, a hóesés mellett hóátfúvások és ónos eső is nehezíti a közlekedést – közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

 

A közlemény szerint a Dunántúlon és Pest megyében egész éjjel havazott, az eddig lehullott hó mennyisége nyugaton és a Bakonyban 15-25 cm között változik. A főutak burkolata a Dunántúlon, a Kisalföldön, Pest megye keleti felén és a Jászságban havas vagy hókásás, Baranya megyében sónedves.

A mellékutakon hasonló a helyzet, vagyis több útszakasz is havas, síkos, a korábbi havazás nyomán Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyében hókásás, Orosháza térségében latyakos a burkolat. Marcali, Dunaújváros, Kápolnásnyék, Solt, Kiskőrös és Szentes térségéből ónos esőt jeleztek, Fejér megye egyes részein pedig hóátfúvások is nehezítik a közlekedést. Jelenleg is intenzíven havazik Vas és Zala megyében, a Dunántúl északi területein, a középső országrészben és a Jászságban.

Míg a keleti országrészben egyelőre nincs fennakadás, Veszprém megyében a 73107-es jelű hidegkúti bekötő út járhatatlanná vált, így a település sem megközelíthető. Több Zala megyei főúton (74-es, 75-ös és 86-os főút) elakadt kamionok okoznak fennakadást. Emellett Pest megyében a 10-es főúton Pilisvörösvár és Piliscsaba között állnak a kamionok, illetve Budaörs és Vác térségében is lassú a közlekedés. Somogy megyében, Marcali térségében 20 centiméteres hó esett, aminek nyomán nagyobb torlódások alakultak ki.

Mint írták, a társaság a havazásban érintett helyeken a legmagasabb készültségi fokozatban dolgozik; saját gépparkján kívül bérelt gépeket is rendelt az utakra. A hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákban több mint 350 gép dolgozik. Felhívták a figyelmet arra, hogy a munkák elvégzése rendkívül idő- és energiaigényes, ezért amíg meg nem szűnik a havazás, nem várható gyors javulás a közlekedésben.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri az autósokat, hogy csak a téli közlekedésre megfelelően felkészített gépjárművekkel induljanak útnak, és indulás előtt tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról az Útinform a 06-1-336-2400-as telefonszámán vagy a www.kozut.hu oldalon.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.