Brit lapok az AB-döntésről, Matolcsy Györgyről

A The Economist című brit gazdasági-politikai folyóirat a választási törvénnyel kapcsolatos alkotmánybírósági döntésről, a Financial Times pedig Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter megítéléséről közölt írást pénteken.

 

A The Economist cikke szerint a választási regisztrációt és a törvény egyéb elemeit megsemmisítő alkotmánybírósági döntés nagy csapás Orbán Viktor miniszterelnökre és a Fideszre. Azok a választók, akik az utolsó pillanatban döntenek, rendszerint az ellenzéki pártokra szavaznak, a Fidesz támogatottsága pedig csökken.

Szabados Krisztián, a Political Capital kutatóintézet szakértője a lapnak kijelentette, hogy a Fidesz a választási regisztrációval saját központi támogatói bázisára kívánt volna összpontosítani, az a tény azonban, hogy Áder János köztársasági elnök az Alkotmánybíróság elé terjesztette a törvényt, mutatja, hogy Magyarországon még mindig működnek demokratikus fékek és ellensúlyok.

A The Economist szerint Orbán Viktor támogatottsága a fiatal és iskolázott rétegek körében is gyengülni látszik, ez a csoport ugyanis egyre inkább idejétmúltnak tartja a kormány felülről lefelé irányuló centralizációs törekvéseit.
http://www.economist.com/news/europe/21569456-support-prime-minister-seems-be-fading-fast-blow-viktor-orban

A Financial Times felzárkózó térségi blogrovata (beyondbrics) “Magyarország ‘katasztrofális’ minisztere” címmel közölte Jonathan Wheatley írását azzal kapcsolatban, hogy a forint gyengülésnek indult, miután Matolcsy György, az MNB elnöki tisztségére esélyesnek tartott nemzetgazdasági miniszter “katasztrofálisnak” nevezte a forint erősen tartását célzó korábbi gazdaságpolitikát.

Wheatley – a Financial Times felzárkózó piacokkal foglalkozó rovatának helyettes főszerkesztője – szerint jó eséllyel ugyanezt a jelzőt Matolcsy György jellemzésére használják a magyar üzleti vállalkozások, az ingatlantulajdonosok, sőt egyes kormánybeli kollégák is, miután a devizaalapú adósságok a forintgyengülés mértékében növekedtek.

A cikk idézi Timothy Asht, a Standard Bank londoni elemzőjét, aki szerint Matolcsy György megnyilvánulását sok piaci szereplő úgy értékeli, hogy a magyar kormány zöld utat adott a forint gyengítésének. Ash szerint ez azonban valamelyest furcsa, tekintettel a háztartásokat és a bankokat továbbra is terhelő devizakötelezettségek mértékére.
http://blogs.ft.com/beyond-brics/2013/01/10/hungarys-catastrophic-minister/#axzz2Hf4bcVGA

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.