Budaörs – Változások a helyi adókban, illetékekben

Tájékoztatjuk az érintetteteket a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.),  valamint az illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény 2013. január 1-jétől hatályos változásairól.

 

Építményadóban változás nem történt.

Telekadó

– A víztározó területe nem tartozik a telekadó hatálya alá.

– Az adókötelezettség mező-, erdőgazdasági művelés alatt álló belterületi telek esetén a telek tényleges mezőgazdasági művelésének a megszűnését vagy a telek művelés alól kivett területként való ingatlan-nyilvántartási átvezetését követő év első napján keletkezik. Termőföld esetén a művelés alól kivett területté történő ingatlan-nyilvántartási átvezetését követő év első napján keletkezik. Az adókötelezettség a belterületi telek esetén a telek művelési ágának ingatlan-nyilvántartási átvezetése vagy mezőgazdasági művelésének megkezdése évének utolsó napján szűnik meg.

A jogszabályi változás a vagy/és törvényi feltételt változtatta vagylagossá, így bármelyik feltétel teljesülése esetén adókötelezettség keletkezik, illetőleg szűnik meg.

 

Iparűzési adó

A Htv. leglényegesebb változásai közé tartozik a helyi iparűzési adóalap megállapítása során az eladott áruk beszerzési értéke és a közvetített szolgáltatások értéke együttes összegének, mint nettó árbevétel csökkentő tétel levonhatóságának törvényi korlátozása.

A Htv. 39. § (4) bekezdése szerint a vállalkozó – a nettó árbevétel összegétől függően, sávosan – az alábbiak szerint csökkentheti nettó árbevételét. A nettó árbevétel

– 500 millió forintot meg nem haladó összegéből az e sávba jutó nettó árbevétel

csökkentő összeg (elábé+közvetített szolgáltatás)100 %-a

– 500 millió és 20 milliárd forint közötti árbevétel esetén az e sávba jutó nettó

árbevétel csökkentő összeg, de legfeljebb az e sávba jutó nettó árbevétel 85%-a

– 20 milliárd és 80 milliárd forint közötti árbevétel esetén az e sávba jutó nettó

árbevétel csökkentő összeg, de legfeljebb az e sávba jutó nettó árbevétel 75%-a

– 80 milliárd forintot meghaladó nettó árbevétel összegéből az e sávba jutó nettó

árbevétel csökkentő összeg, de legfeljebb az e sávba jutó nettó árbevétel 70 %-a.

A társasági adóról és osztalékadóról szóló törvény szerint kapcsolt vállalkozásnak minősülő adóalanyokra vonatkozóan külön szabályozást tartalmaz a Htv. 39. § (6) bekezdése..

Az összeszámítás a kapcsolt vállalkozások tekintetében azokra az adóalanyokra vonatkozik, amelyeknél az elábé+közvetített szolgáltatás több, mint a nettó árbevétel fele. Az adó összege árbevétel arányosan oszlik meg.

 

Az adómegállapítás egyszerűsített módja

Az iparűzési adó egyszerűsített módon való megállapítására vonatkozó szabályozás úgy módosul, hogy 8 millió forintot – vagy a tevékenységet adóévben kezdő vállalkozás esetén a 8 millió forint arányos részét – meg nem haladó nettó árbevételnek, mint törvényi feltételnek a megállapítással érintett adóévben és nem az azt megelőző adóévben kell teljesülnie. (Htv.39/A§ (1) bek. b) pont és (4) bek.

A kisadózók tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. Törvény hatálya alá tartozó a kisadózók tételes adójának alanya, illetve a kisvállalati adó alanya is választhatja az iparűzési adó egyszerűsített módón történő megállapítását.

 

Gépjárműadó

A súlyos mozgáskorlátozott személyek közlekedési kedvezményeiről szóló 102/2011. (VI.29.) Korm. rendeletet a 61/2012. (III.30.) Korm. rendelet 2012. március 31-i hatálybalépéssel módosította. A módosítás következtében 2013. január 1-jétől a 164/1995. (XII. 27.) Korm. rendelet alapján kiadott ún. „ 7 pontos igazolás” nem jogosít adómentességre.

A súlyos mozgáskorlátozottság ténye a Budapest Főváros Kormányhivatala Rehabilitációs Szakigazgatási Szerve által kiadott szakvélemény másolattal, a fogyatékossági támogatás (MÁK általi) megállapításáról szóló hatósági határozattal, vagy a megállapítás alapjául szolgáló szakhatósági állásfoglalás, szakvélemény másolattal igazolható. A tartósan beteg, illetőleg súlyosan fogyatékos 18. életévét be nem töltött gyermek után igényelt kedvezmény igazolására szóló nyomtatvány Önkormányzatunk honlapján tölthető le, melyet a tájékoztató szerinti szakorvos állít ki.

Amennyiben az adózó az előzőekben nevesített okiratok egyikével sem rendelkezik, a rendelkezésére álló orvosi dokumentációkkal a lakcím szerint illetékes Okmányirodánál kérelmezheti a súlyos mozgáskorlátozottságának megállapítását. Az Okmányiroda megkeresi a szakértői szervet a közlekedőképesség minősítése érdekében, és az általuk kiadott szakvélemény-másolattal lesz jogosult a gépjárműadó mentesség  igénybevételére.

 

Eljárási illeték

–        Illetékmentes lesz 2013. január 1-től a magánszemélyek fizetési könnyítés és adómérséklés iránti kérelme ( egyéni vállalkozó is)

–        A gazdálkodók fizetési könnyítés iránti kérelem esetén 10.000 Ft eljárási illetéket fizet

–        Fellebbezés esetén a gazdálkodó szervezet illetékminimuma 15.000 Ft.

 

Nem kell eljárási illetéket fizetni:

–        a kérelem érdemi vizsgálat nélkül elutasítása

–        az eljárás megszüntetése esetén.

Adóbevallásról készített másolat (elektronikus úton benyújtott kivételével).

(Forrás: budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.