Budaörs ez évtől a Budakeszi járás része – Fontos változások a közigazgatásban

Január elsejétől, a járások létrejöttével több feladat is elkerült Budaörs Város Önkormányzatától. Ezekben az ügyekben már nem az önkormányzat az illetékes. Íme a fontosabb változások.

 

Január elsejétől a Budakeszi Járáshoz tartozik Budaörs a következő településekkel együtt: Biatorbágy, Budajenő, Budakeszi, Herceghalom, Nagykovácsi, Páty, Perbál, Remeteszőlős,Telki, Tök, Zsámbék.

A járási hivatalok vették át ez évtől  az okmányirodai feladatokat, a gyermekvédelmi és gyámügyeket, valamint egyes szociális, környezet- és természetvédelmi igazgatási ügyek intézését. A járási hivatalokon belül szakigazgatási szervként működik a járási gyámhivatal, a járási állat-egészségügyi és élelmiszer-ellenőrző hivatal, a járási földhivatal és a járási munkaügyi kirendeltség. Budaörs ez év elejétől a Budakeszi járás része.

A járáshoz átkerült ügyekben 2013. január elsejétől már nem illetékes a budaörsi önkormányzat!

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezeknek az ügyeknek a többségét a jövőben nem lehetne Budaörsön elintézni. Az Okmányiroda például továbbra is a Budaörsi Polgármesteri Hivatal épületében működik, de immár a Budakeszi Járási Hivatal kirendeltségeként.

A Budaörsi Polgármesteri Hivatallal szemben, az Uzsoki köz 56. sz. alá költözött a  Gyámhivatal illetve egyes szociális ügyeket is itt intéznek majd a jövőben.

A szociális ügyek közül a következőket vette át a járás: jegyzői gyámhatóság,  időskorúak járadéka, egészségügyi szolgáltatásra való jogosultság, a közgyógyellátás és az ápolási díj bizonyos esetekben.

Az építéshatósági ügyek első fokon a járásszékhely Budakeszi jegyzőjéhez kerültek, egyes, külön meghatározott ügyeket viszont az érdi székhelyű Járási Építésügyi Hivatalnál intéznek majd.

Ennek ellenére a Budaörsi Polgármesteri Hivatal épületében megmarad egy építésügyi szolgáltatási pont, ahol a kérelmek többségét le lehet adni:

a) információszolgáltatás az állampolgárok részére az építésügyi hatósági ügyintézésük elősegítése érdekében,

b) az építésügyi feladatok intézéséhez az állampolgári kérelmek átvételének és továbbításának, hiánypótlás befogadásának, nyilatkozatok felvételének és továbbításának, digitalizálásának és feltöltésének biztosítása az építésügyi hatósági engedélyezési eljárást támogató elektronikus dokumentációs rendszerbe (a továbbiakban: ÉTDR),

c) kérelmek papír alapon vagy elektronikus adathordozón való  fogadása, szükség szerinti szkennelése és az ÉTDR-be történő  feltöltésének biztosítása,

d) az építésügyi hatósági eljárás illetékének és az építésügyi igazgatási szolgáltatási díjak befizetésének lehetővé tétele, továbbáe) települési önkormányzati egyéb műszaki, üzemeltetési feladatok.

 

A járási szakigazgatási szervek:

a) a járási gyámhivatal a gyermekvédelmi és gyámügyi feladatok ellátására,

b) a járási építésügyi hivatal az építésfelügyeleti hatósági és egyes jogszabályokban meghatározott építésügyi hatósági feladatok ellátására,

c) a járási hivatal állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrző  szakigazgatási szerve az élelmiszer-biztonsági, élelmiszerminőség-ellenőrzési, takarmányellenőrzési élelmiszerlánc-felügyeleti, és állategészségügyi, illetve a falugazdász-hálózat útján ellátott egyes földművelésügyi feladatok ellátására,

d) a járási földhivatal az ingatlanügyi és telekalakítási feladatok ellátására,

e) a járási hivatal munkaügyi kirendeltsége a foglalkoztatási, munkaerő-piaci feladatok ellátására,

f) a járási népegészségügyi intézet a népegészségügyi feladatok ellátására.

 

(Forrás: budaors.hu)

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.