Ellenzéki egyeztetés: új alkotmányra van szükség – Pártreagálások

Ellenzéki szervezetek szerint új alkotmányra van szükség, mert a jelenlegi alaptörvénynek se társadalmi, se tartalmi legitimációja nincs – jelentette be első egyeztetésük után szerdán a szocialista Bárándy Gergely.

 

A politikus sikeresnek ítélte az első, a közjogi kérdésekről zajló egyeztetést, amelyen a Magyar Szocialista Párt kezdeményezésére a Demokratikus Koalíció, az Együtt 2014 választói mozgalom, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Szövetségben, Együtt Magyarországért képviselői vettek részt. Meg tudtak állapodni a célokban, az alapelvekben és a tárgyalás folytatásában is – mondta.

A következő választások után még kétharmados többség birtokában sem akarnának egyedül alkotmányozni – ismertette a résztvevők álláspontját. Elképzeléseik szerint az új alkotmány két lépcsőben, a részvételi demokrácia minden elemét kihasználva születhet meg – közölte.

Az első körben a jogállamiságot akarják helyreállítani, ezért csak az ehhez legszükségesebb módosításokat végzik el – jelentette ki. Szavai szerint ezután indulhat egy hosszú és kiterjesztett folyamat, amelynek a végén egy társadalmi konszenzussal elfogadott új alkotmány születik – mondta.

Bárándy Gergely hangsúlyozta, hogy a tárgyalások tovább folytatódnak, a terveik szerint legközelebb jövő szerdán ülnek össze.

Kérdésre válaszolva azt mondta: jóval kilencven százalék fölött van azoknak a kérdéseknek az aránya, amelyben a résztvevők mindenképpen egyet tudnak érteni.

Van olyan téma is, amelyben nem teljes az egyetértés, de miután a felek az első ülésen vannak túl, ezt nem lehet végleges véleménykülönbségnek nevezni – közölte. Szavai szerint abban jelenleg eltérnek a vélemények, hogy kormányra kerülésük esetén az alaptörvényt az 1989-90-es alkotmány értékrendje és szellemisége alapján módosítsák vagy más jogtechnikai megoldást használjanak.

Arról is beszélt, hogy lényegesen nehezebb lesz a helyzetük, ha a következő választáson nem jutnak kétharmados többséghez. Hozzátette, “akkor sem dől össze a világ”, ha csak feles többséget kapnak. Hangsúlyozta, hogy az egyeztetéssorozatnak nemcsak az alkotmány és az alkotmányos szabályok megváltoztatása a célja, hanem arra az esetre is megoldásokat próbálnak találni, ha csak egyszerű többséget szereznének a parlamentben.

Példaként említette, hogy az ombudsmanok számának megváltoztatáshoz az alaptörvényt kellene módosítani, de a helyettesek jogköreinek megváltoztatásához elég egy feles módosítás.

Steiner Pál, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) tagja (b), Buzás Anna (b2), Avarkeszi Dezső (b3) és Molnár Csaba (b4), a Demokratikus Koalíció (DK) tagjai, az Együtt 2014 tárgyalási delegációját vezető Bárándy Péter, a volt Medgyessy-kormány igazságügyi minisztere (j2) és Suha György, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt tagja (j) az MSZP által kezdeményezett ellenzéki megbeszélésen a budapesti Pallas Páholyban 2013. január 2-án. A megbeszélésen az MSZP mellett a Demokratikus Koalíció, a Haza és Haladás Egyesület, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt, a Magyar Szolidaritás Mozgalom, a Milla Egyesület és a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt képviselői vettek részt. MTI Fotó: Beliczay László

Az egyeztetést összegző, az újságíróknak kiosztott dokumentumban hangsúlyozzák, hogy haladéktalanul olyan alkotmányszintű szabályozást kell alkotni, amelynek legfontosabb üzenete a társadalmi, szociális, gazdasági és jogbiztonság. Ezeket tíz pontban sorolják fel. Ebben egyebek között az is szerepel, hogy ez az alkotmányszintű szabályozás a választójog gyakorlásának indokolatlan korlátait lebontja, arányosabb, szabad és tisztességes választási rendszert hoz létre, biztosítja a sajtószabadságot, megteremti a demokratikus médiafelügyeleti rendszert, helyreállítja az önkormányzatiságot, és Magyarországot Magyar Köztársaságként nevesíti.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese december 27-én közölte, hogy január 2-án elkezdődnek a tárgyalások az ellenzéki szervezetek között a jogállamiság, az alkotmányosság és a demokrácia témaköréről.

Az Együtt 2014 választói mozgalom ezzel kapcsolatban másnap arról tájékoztatta az MTI-t, hogy részt kíván venni az egyeztetésen, mert a jogállam újjáépítésére vonatkozó megállapodás előfeltétele annak, hogy az ellenzéki erők egy későbbi koalíciókötés reményében szakpolitikai programokról szóló tárgyalásokat kezdhessenek.

December 30-án egyeztető tárgyalást tartottak, amelyről az Együtt 2014 a Facebook-oldalán úgy számolt be, hogy azzal megnyílt az út az ellenzék egyeztetése előtt.

Az LMP és a 4K! képviselői sem a hétvégi egyeztetésen, sem a szerdai tárgyaláson nem vettek részt.

Ellenzéki szervezetek képviselői a Magyar Szocialista Párt által kezdeményezett megbeszélésen a budapesti Pallas Páholyban 2013. január 2-án. A megbeszélésen az MSZP mellett a Demokratikus Koalíció, a Haza és Haladás Egyesület, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt, a Magyar Szolidaritás Mozgalom, a Milla Egyesület és a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt képviselői vettek részt. Körben balról: Buzás Anna, Molnár Csaba és Avarkeszi Dezső, a Demokratikus Koalíció tagjai, Bárándy Péter, a Haza és Haladás Egyesület képviselője, Tordai Csaba és Gadó Gábor (takarásban), az Együtt 2014 Választói Mozgalom tagjai, Suha György, Schmuck Andor és Schiller László, a Magyar Szociáldemokrata Párt tagjai (szemben), Renkel Attila (takarásban), Nagy Mária és Diószegi Gábor, a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt tagjai, valamint Ipkovich György és Bárándy Gergely, a Magyar Szocialista Párt képviselői (az előtérben háttal). MTI Fotó: Beliczay László

Jobbik: külföldi befektetők érdekét szolgálná az egyesülés

 

A Jobbik szerint “zsákmány reményében egyesül az amerikai pénzekből kampányoló baloldal”, és a most meginduló tárgyalások igazi kérdése az, hogy a magyar emberek vagy pedig a beléjük invesztáló külföldi befektetők érdekét szolgálja-e majd az egyesülés.

Volner János, a Jobbik parlamenti frakcióvezető-helyettese szerdán közleményben reagált arra az ellenzéki egyeztetésére, amelyen az MSZP, a Demokratikus Koalíció, az Együtt 2014 választói mozgalom, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Szövetségben, Együtt Magyarországért képviselői vettek részt. A szocialista Bárándy Gergely az egyeztetés után azt mondta: a résztvevők egyetértettek abban, hogy új alkotmányra van szükség, mert a jelenlegi alaptörvénynek se társadalmi, se tartalmi legitimációja nincs; meg tudtak állapodni továbbá a célokban, az alapelvekben és a tárgyalás folytatásában is.

A Jobbik közleményében azt írta: a “2010-es választási veresége után részint álcivil mozgalmak mögé bújva” tér vissza az MSZP és az SZDSZ. “A baloldali csoportok közös jellemzője, hogy bevallottan amerikai pénzekből kampányolnak” – fogalmazott a párt, megjegyezve, hogy míg az LMP-t Richard Field támogatja, Bajnai Gordon politikai tevékenységére a Center for American Progress nyújt fedezetet.

Kitértek továbbá arra is, hogy úgy vélik, “a tömörülés azt a Bajnai Gordont fogja jelöltként indítani a miniszterelnöki székért, aki 1200 milliárd forintos megszorító csomagjával már maga is bizonyította kormányfői alkalmatlanságát”.

 

 

A Fidesz szerint a bankadó eltörlése az ellenzéki szervezetek célja

 

A Fidesz szerint az ellenzéki egyeztetésen résztvevő szervezetek hallgatnak igazi szándékukról, a bankadó eltörléséről.

Selmeczi Gabriella, a kormánypárt szóvivője szerdai közleményében úgy fogalmazott: másfél év “megrendezett bújócskázása” után újra összeállt a régi csapat, “Gyurcsány, Bajnai, Mesterházy elővette a Bárándy család által összerakott közjogi csomagot”.

A Fidesz szerint azok próbálnak az emberi jogok védelmezőinek feltűnni, akik 2006-ban viperákkal támadtak békés ünneplőkre, és lábbal tiporták a demokráciát, azok puhítanák fel az alaptörvény államadósságra vonatkozó előírását, akik megduplázták az államadósságot és a “devizahitel csapdájába” lökték a családokat, miközben Európa legjövedelmezőbb bankszektorát hozzák létre.

A szóvivő megjegyezte: miközben a “Bárándy család alkotmánytervezetét lobogtatják”, aközben az igazi szándékaikról hallgatnak, el akarják törölni a bankadót.

Selmeczi Gabriella arra vár választ, hogy az ellenzéki szervezetek miből pótolnák a bankoknál hagyott adót, honnan szednék be a hiányzó milliárdokat. Felvetései között sorolta egyhavi nyugdíj, egyhavi bér, a gyermekek után járó adókedvezmény, illetve egyévi gyes elvételét.

Balról: Bárándy Péter, a Haza és Haladás Egyesület tagja, Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) tagja, Nagy Mária, a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt tagja, Bárándy Gergely, az MSZP elnökségi tagja, a szocialisták delegációjának vezetője és Suha György, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt tagja tart sajtótájékoztatót az ellenzéki együttműködés által megtartott első tárgyalás után a Pallas Páholyban 2013. január 2-án. A megbeszélésen az MSZP mellett a Demokratikus Koalíció, a Haza és Haladás Egyesület, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt, a Magyar Szolidaritás Mozgalom, a Milla Egyesület és a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt képviselői vettek részt. MTI Fotó: Beliczay László

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.