A denevér Rost Andreával Brüsszelben

Ifjabb Johan Strauss A denevér című klasszikus operettje kelt évbúcsúztató hangulatot a brüsszeli operaházban a Théatre La Monnaie-ban szerda este, a női főszerepet Rost Andrea énekli, az előadást Fischer Ádám vezényli, a betanító karmester is magyar, Bartal László.

 

A világhírű szoprán nem először személyesíti meg a bécsi dámát, aki a darabban Orlovszki herceg álarcos báljára egy magyar grófnő jelmezébe öltözik. Münchenben és Chicagóban is énekelte Rosalindát, december 31-én pedig Tokióban egy olyan esten lép fel, amelyen A denevér slágerszámai mellett népszerű Lehár-dallamokat is előad a Bécsi Volksoperrel, Guido Mancusi vezényletével.

A brüsszeli produkció Fischer Ádám javaslatára került a La Monnaie repertoárjába, a karmester – a sajtóvisszhangok alapján – sikeres Traviata-premiert vezényelt december elején. Ebben először dolgozott a modern német rendezői színház egyik jelentős alakjával, Andrea Breth-tel.

“A denevér népszerűsége a keletkezése óta eltelt csaknem 140 óta semmit sem vesztett – legalábbis Közép-Európában, hiszen bécsi operett. De a történet szerintem az általunk kitalált ‘brüsszelesített’ változatban is érdekes lesz” – mondta el az MTI-nek Fischer Ádám.

Hozzátette, nem feltétlenül ért egyet az új dialógus minden részletével, amely a rendező, Guy Joosten munkája, és olyannyira aktualizál, hogy utal arra híresztelésre, amely szerint Gérard Depardieu Belgiumba menekítette a francia adóhatóság elől a vagyonát.

“A zene természetesen érintetlen marad – hangsúlyozta a karmester. – Én inkább azért vélem örökérvényűnek A denevért, mert Froscht, a börtönőrt kivéve valamennyi szereplő menekül az unalmas hétköznapok elől, ha csak egy részeg, pezsgős éjszakára is. Az álomvilág, a képzelgés szépíti meg szürkeséget, és ezzel más szerzők művei is foglalkoznak, Mozart például a Cosi fan tuttéban, Shakespeare A szentivánéji álomban.”

Froscht Georg Nigl alakítja, akinek ugyancsak van magyar vonatkozása, bár Bécsben született. Münchenben a Bajor Állami Operában ő játszotta Lucifert Eötvös Péter Az ördög tragédiája című operájának ősbemutatóján. Dietrich Henschel lesz Eisenstein, Pavol Breslik pedig Alfréd.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.