Terra Madre nap – Etyek-budai borkóstoló Budapesten

Etyek-budai borok és helyi alapanyagokat felhasználó finomságok kóstolójával ünnepli a pénteki Terra Madre napot a Slow Food Central Budapest a fővárosi Vármegye Galériában.

 

A rendezvényen az Anonym Pince, a Debreczeni Pincészet, az Etyeki Kúria, a Haraszthy Pincészet, a Hernyák Birtok, a Kattra Pincészet, a Kertész Családi Pincészet, az Orosz Gyula Pincészet, a Rókusfalvy Pince és a Törley Pezsgőpincészet tételei lesznek kóstolhatók.
A borokat kísérő falatokról Pozsa Panni sajtkészítő, a Fekete Bárány, a Náncsi Néni Vendéglője, a Skanzen Péksége és a Slow Food Central Budapest csapata gondoskodik.
A Terra Madre napon szerte a világban több mint 1100 rendezvény hívja fel a figyelmet a helyi gasztronómiai kultúra sokszínűségére és fontosságára: Indonéziában a vadon termő ételeknek szerveznek fesztivált, Párizsban a metróban hoznak létre étkezdét, a magyar fővárosban pedig etyek-budai borkóstolót szervez a nemzetközi Slow Food mozgalom budapesti csoportja – tájékoztatta az MTI-t a Slow Food Central Budapest.
A Slow Food mozgalom 1989-ben indult Olaszországból és mára több mint 120 országban működnek csoportjai olyan célokkal, amelyek ellentétesek a gyorséttermi szemléletmóddal. Kiemelik az otthon főzés, a helyi alapanyagok, a tradicionális receptek használatát. Az utóbbi tíz évben előtérbe került az élelemként szolgáló állat- és növényfajták biodiverzitásának megőrzése, valamint az embereket tápláló természeti környezetet megóvó fenntartható gazdálkodásra történő figyelemfelhívás.
Mint a Slow Food Central Budapest közleménye emlékeztet, az októberben Torinóban megrendezett VI. Nemzetközi Slow Food konferencián nagy hangsúlyt kapott az a gondolat, miszerint az élelmiszert értékként felfogó embernek nemcsak saját táplálása a feladata, hanem annak elősegítése is, hogy mindenki számára biztosítva legyen a jó minőségű, fenntartható módszerekkel előállított élelem és mindezért a termelők méltányos árat kapjanak.
 

Mivel a csoportnak idén az élelmiszer hulladék elleni küzdelem volt a központi témája, a pénteki kóstoló teljes bevételét az Élelmiszerbanknak ajánlják fel, amely az élelmiszerláncban képződő, egyébként hulladékká váló élelmiszereket még időben megmenti és eljuttatja a rászorulóknak.

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.