Tanuló fiatalok közmunkacsapdában

Jó ideje nyilvánvaló, hogy a közmunkára csodaszerként tekintő kormány gyakorlatilag kizárja annak lehetőségét, hogy egy munkanélküli piaci állást keressen és találjon. Az LMP folyamatosan hangoztatja, hogy a regisztrált álláskeresők közül tartósan kikerülő közmunkások láthatatlanná válnak a piaci szereplők számára, emellett bizonyos foglalkoztatást ösztönző támogatásokat és munkaerőpiaci szolgáltatásokat sem vehetnek igénybe. 

 

A kormány láthatóan nem nyitott arra, hogy felszámolja az így kialakuló közmunkacsapdát, és ezzel megkönnyítse a munkaerőpiacra visszavezető utat a közmunkások számára. Sőt, egy legutóbbi törvénymódosítással munkaviszonnyá tette a közfoglalkoztatást is, kinyilvánítva, hogy nyílt munkapiaci munkavállalókként tekint a közmunkásokra.

A közmunkacsapdának egy további eleme kifejezetten a fiatalokat érinti: az LMP számára állampolgárok jelezték, hogy a közmunkával párhuzamosan levelező tagozatos tanulmányokat folytató fiataloknak nincs lehetőségük arra, hogy a képzésükhöz szükséges időre felmentést kapjanak a munkavégzési kötelezettség alól – csak a szabadságuk terhére.

 

Ez nem segíti elő, hogy a fiatalok magukat képezve növeljék az esélyüket arra, hogy közmunka helyett a nyílt munkaerőpiacon tudjanak elhelyezkedni. Márpedig a cél nem lehet más, mint a munkaerőpiacra való visszavezetés, amelynek leghatékonyabb eszköze a képzés, ezért annak a közmunka tényleges elvégzéséhez képest minden esetben elsőbbséget kell kapnia.

Az LMP folytatja a küzdelmét a közmunkások helyzetének javításáét, ezért törvényjavaslatot nyújt be annak érdekében, hogy a közfoglalkoztatás idején a közfoglalkoztatott folytathassa iskolarendszerű levelező tagozatos közép- vagy felsőfokú tanulmányait.

Szél Bernadett,
az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának tagja

Kiadó: LMP parlamenti frakciója

facebook:

0 Komment

Válasz küldése

Be kell jelentkeznie, a komment írásához.